Ponsse-polku

Ponsse-polku

Opiskelija työskentelee Ponssen työpisteellä

Ylä-Savon ammattiopistossa on kehitetty laajennettua työssäoppimista, jossa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto-opiskelijoille hyödynnetään opintopolkumallia, Ponsse-polkua. Mallin mukaisesti opiskelija suorittaa 35 % opinnoistaan Ponsse Oyj:n eri toimipis-teissä, jolloin opiskelee tutkinnon vaatimat tiedot ja taidot sekä suorittaa ammattiosaami-sen näytöt työpaikalla. Tällä yhteistyöllä pyritään vastaamaan yrityksen työvoimatarpeisiin joustavammin ja nopeammin sekä varmistamaan tarvittava osaaminen.

Työssäoppimispaikan työpisteet ja niihin kuuluvat työtehtävät on kartoitettu tarkasti Ponsse Oyj:n eri toimipisteissä. Siten työssäoppijan ohjaaminen ja arviointi ovat selkeää. Opiskelija työskentelee yhdellä työpisteellä neljä viikkoa, jonka aikana työpistekohtaiset työtehtävät opitaan sujuvaksi. Ponsse-polkua voidaan kutsua myös perehdyttämisohjel-maksi, jonka suoritettuaan uusi työntekijä tekee tuottavaa työtä

Työssäoppimispisteitä on kartoitettu Venäjällä, Kiinassa, Uruguayssa ja Ruotsissa. Kansainvälisyyspakettiin on lisätty espanjan, ruotsin ja englannin kielen ja kulttuurin valmennusta, joista opiskelijat ovat saaneet arvosanoja. Kansainvälinen opintopolku on mahdollistettu myös ammattitutkintojen ja erikoisammattitutkintojen opiskelijoille. Opiskelijan on mahdollista päästä tulevaisuudessa työssäoppimaan edellä mainittuihin maihin. 

Ponsse-polkua esitellään kaikille halukkaille ja heille järjestetään tutustumispäivä tehtaalle sekä koeajosavotta. Tutustumisen jälkeen opiskelija voi ilmoittautua hakijaksi Ponsse-polulle, josta edetään valintahaastatteluihin.

Valitut opiskelijat aloittavat tutustumisjaksonsa ensimmäisen vuoden aikana. Tällöin heidät perehtyvät Ponssen käytäntöihin ja tutustuvat tuleviin työpisteisiin. Työssäoppiminen jatkuu Ponssen työpisteissä toisen ja kolmannen vuoden aikana suunnitellusti.


Ponsse-polun tavoitetutkinto on kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto.


Lisätietoja: Opettaja Miika Vaarasuo,  miika.vaarasuo(at)ysao.fi, p. 0400 792 832.

Päivitetty: 18.11.2020 minttu.harju@ysao.fi