MAHIS

TUPLAA MAHDOLLISUUTESI
- VALITSE MAHIS

mahis-kuvapexels-photo-384498.jpg

Mahis_uusi.gif

Ylä-Savossa toisen asteen koulutuksessa opiskeleville nuorille on tarjolla MAHIS, joka on Iisalmen, Kiuruveden, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Vieremän lukioiden sekä Savon ammattiopiston (Iisalmen toimipaikka) ja Ylä-Savon ammattiopiston muodostama yhteistyöverkosto.

Työelämässä tarvitaan laaja-alaisia ja monitaitoisia osaajia. Monipuolinen koulutus lisää mahdollisuuksiasi sijoittua jatko-opintoihin ja työelämään entistä paremmin.

Katso tästä mahis_yhteistyoverkosto_esite.pdf

Yhteistyöoppilaitoksissa on mahdollisuus opiskella samanaikaisesti sekä lukio- että ammatillisia opintoja ja suorittaa useampia tutkintoja. Näin opiskelija saa monipuolisia valmiuksia työelämään ja jatko-opintoihin.

Ammatillisen tutkinnon opiskelija voi suorittaa joustavasti lukio-opintoja ja kirjoittaa ylioppilaaksi. Hän voi valita myös ammatillisia opintoja toisesta ammatillisesta perustutkinnosta ja suorittaa kaksi ammatillista tutkintoa.

Lukion opiskelija voi suorittaa lukio-opintojen ohessa ammatillisen perustutkinnon tietyillä aloilla.


MAHIKSESSA voi

• suorittaa lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon sekä ammatillisen tutkinnon noin neljässä vuodessa.
• suorittaa ammatillisen tutkinnon ja ylioppilastutkinnon noin kolmessa vuodessa tai ammatillisen tutkinnon ja lukion oppimäärän sekä ylioppilastutkinnon neljässä vuodessa joillain aloilla.
• suorittaa tietyillä aloilla kaksi ammatillista tutkintoa noin neljässä vuodessa. Tämä vaihtoehto on selvitettävä aina ennakkoon oppilaitoksesta.

MAHIKSEN rajoitukset

MAHIS-opintoihin lukioon haettaessa peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvon tulee olla vähintään 7,00.  Keskiarvo tarkistetaan ennen lukio-opintojen aloittamista.

Liiketoiminnan perustutkinto-opiskelija voi suorittaa ammatillisen tutkinnon ohessa ylioppilastutkinnon, ei koko lukiotutkintoa.

Vastaanottava oppilaitos päättää opetusryhmän koosta ja omien opiskelijoiden lisäksi muualta tulevia otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. (Myös lukion kursseille.)

Lukion pitkän matematiikan opiskelu on mahdollista vain kun pääoppilaitos on lukio.

Logistiikka-alaa ja maarakennusalaa ei voi valita MAHIS-opintoina.

Opintosuorituksiin voidaan hyväksyä myös muualla suoritettuja opintoja. Suoritusten osaamisen tunnustamisesta päättää opiskelijan oma oppilaitos.

MAHIS-Ilmoittautumislomake 2020-21 (täytettävä).pdf

Tulosta ja täytä MAHIS-ilmoittautumislomake sekä palauta ilmoittautumislomake opinto-ohjaajallesi tai postita se osoitteeseen

MAHIS-opinto-ohjaaja
Ylä-Savon ammattiopisto
PL 30
74101 IISALMI

Kysy koulutuksesta
MAHIS-opinto-ohjaaja Ritva Ikonen 
puh. 0400 793 126
ritva.ikonen@ysao.fi

 

 

Mahdollisuudet Vieremällä - kiinnostuksena lukio ja teknologia-ala

Julkaistu 5.10.2020
Artikkelikuva ja teksti: Minttu Harju, YSAO

AkseliAatsinki_MAHIS_vieremäopiskelija
Kuvassa Akseli Aatsinki, YSAOn Vieremän yksikön ja Vieremän lukion MAHIS-opiskelija.

 ”Mun veli opiskelee MAHIKSEN kautta”, Samueli Aatsinki kertoo, kun vierailemme YSAOn Vieremän yksiköllä. ”Mä voin hakea sen, odottakaa hetki.”

Muutamien minuuttien kuluttua tervehdimme vieremäläistä, 16-vuotiasta Akseli Aatsinkia. Hän suorittaa kaksoistutkintoa, pääkoulunaan Vieremän lukio, ja sen rinnalla hän aikoo opiskella kone- ja tuotantotekniikkaa YSAOlla. Opiskelijat valmistuvat opinnoistaan koneistajiksi, levyseppähitsaajiksi tai koneasentajiksi. Vieremän lukio sijaitsee lähellä YSAOn yksikköä, jonka vuoksi liikkuminen oppilaitosten välillä on juohevaa.

”Kaikki metallihommat on aina kiinnostanut, ja olen ajatellut, että lukio on hyvä pohja jatko-opinnoille. Lopulta päätin, että eiköhän oteta molemmat suunnat”, Aatsingeista nuorempi kertoo syitä miksi päätyi MAHIKSEEN. ”Parin vuoden sisään kiinnostus on kasvanut eritoten konealaan.”

Ensimmäiset mielikuvat YSAOsta Aatsinki sai isoveljeltään, joka on kolmannen vuoden opiskelijana. ”Veli kertoi opiskelusta ja olen itsekin kysellyt häneltä mitä näistä hommista pitäisi tietää.”

Viikon ajan TET-tutustumisessa Aatsinki pääsi katselemaan hallia ja tekemään oikeita harjoittelutöitäkin.  Yläkoulun opinto-ohjaaja oli apuna, kun Aatsinki pohti tulevaa. ”Ysillä kyselin opolta kuinka kaksoistutkinnon suorittaminen onnistuu ja mitä kannattaisi tietää, tai ylipäätään mitä odottaa.”

YSAOn Vieremän yksikkö tekee tiivistä yhteistyötä alan yritysten kanssa. Siellä kone- ja tuotantotekniikan opiskelijat pääsevät harjoittelemaan alan työtehtäviä, aidoissa oppimisympäristöissä usein jo ensimmäisen opintovuotensa aikana. 

Akseli Aatsinki tuntee jo useita alueen yrityksiä, ja YSAOn yrityslähtöinen opiskelu antaa hyvät valmiudet tulevaisuuteen. ”Me ollaan käyty jo aika monessa yrityksessä vierailemassa”, hän toteaa. ”Velikin on kertonut eri paikoista, kun on ollut jo töissä.”

YSAOn Vieremän yksikköön voit tutustua tarkemmin www.ysao.fi/vierema

 

koneasentajan työvälineitä

Kysy lisää teknologia-alan koulutuksista
Koulutuspäällikkö Jarkko Ruotsalainen
040 177 8536
jarkko.ruotsalainen(at)ysao.fi

MAHIS-opiskelusta voit lukea tarkemmin www.mahis.fi

Ylä-Savossa toisen asteen koulutuksessa opiskeleville nuorille on tarjolla MAHIS, joka on Iisalmen, Kiuruveden, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Vieremän lukioiden sekä Savon ammattiopiston (Iisalmen toimipaikka) ja Ylä-Savon ammattiopiston muodostama yhteistyöverkosto.

Työelämässä tarvitaan laaja-alaisia ja monitaitoisia osaajia. Monipuolinen koulutus lisää mahdollisuuksia sijoittua jatko-opintoihin ja työelämään entistä paremmin.

Kysy koulutuksista
MAHIS-opinto-ohjaaja Ritva Ikonen 
puh. 0400 793 126

Päivitetty: 27.10.2020 minttu.harju@ysao.fi