Blogit

Etusivu / Suomeksi / Ajankohtaista Ylä-Savon ammattiopistossa / Blogit / Sinistä arkea - Yhteisöllisen opiskeluhuollon blogi

Sinistä arkea - Yhteisöllisen opiskeluhuollon blogi

5.12.2019 10.00

Ylä-Savon ammattiopiston opiskeluhuollon ja opiskelijatoiminnan uudet, OPH:n YHESSÄ-hankkeen tiimoilta tehdyt esittelyvideot ovat valmistuneet!

YSAOn opiskeluhuolto proudly presents...

"KOHTAAMISIA" - YSAOn opiskeluhuollon ja opiskelijatoiminnan esittelyvideot

”Antaa taidon näkyä.” Tätä peräänkuuluttaa Ylä-Savon ammattiopiston uusi, syyskuussa 2019 käyttöön otettu slogan. Näkyvyys on tämän päivän avainsana: Kun tehdään jotain hyvää ja tärkeää, se kannattaa tuoda esille. Tämä ajatus ja tehokas tiedottaminen opiskelijoille suunnatuista palveluista olivat taustalla myös silloin, kun pohdittiin YHESSÄ-hankkeen (2017–2019) oppilaitoskohtaisia tavoitteita. Tavoitteenasettelussa päädyttiin lopulta tehostamaan tiedottamista YSAOn opiskeluhuollon palveluista tuottamalla opiskeluhuollon palveluista kertova esittelyvideomateriaali.

 

Yhteensä noin parin minuutin mittaisia videoita on kaikkiaan neljä. Ne ovat:

  1. Opiskeluterveydenhuolto
  2. Kuraattori
  3. Psyykkari ja psykologi
  4. Opiskelijatoiminta

 

Terveydenhoitaja auttaa monenlaisissa terveyteen liittyvissä asioissa. Kuvassa otteita Terveydenhoitaja-videolta.

 

 

Näin tehtiin ”Kohtaamisia”-videomateriaali

 

Opiskeluhuollon esittelyvideoiden työstäminen ajoittui marraskuulle 2019. Käsikirjoitusvaiheessa tälle tyyliltään tarinalliselle neljän videon materiaalille annettiin nimeksi opiskeluhuollon arkea kuvaavasti ”Kohtaamisia”. Varsinaisesti itse valmiisiin videoihin tämä työnimi ei päätynyt, mutta se iskee hyvin sekä yksilöllisen että yhteisöllisen opiskeluhuollon ytimeen – kohtaamisiin opiskelijoiden kanssa. Tämän vuoksi itse videoiden työstämiseen tahdottiin osallistaa näyttelijöiksi opiskeluhuollon henkilöstön ohella ehdottomasti myös opiskelijoita. Heitä saatiinkin mukaan niin Sankariniemen kuin Peltoniemen ja Hingunniemenkin toimipisteistä.

 

Videokuvaukset toteutettiin tiiviillä kolmen päivän kuvausaikataululla 6.–8. marraskuuta. Tämän jälkeen kuvattu materiaali siirtyi videoiden kuvaajana toimineen Tommi Korpihallan (Mediatoimisto Oikea Käsi Oy) editoitavaksi julkaisukuntoon. Jälkituotantovaiheen aikana opiskeluhuollon ja markkinoinnin väki sai mahdollisuuden kommentoida ja esittää parannusehdotuksia videoiden raakaversioihin. Lopullisia videoita odotettiin innolla.

 

Kuraattori auttaa monissa arjessa vastaantulevissa haasteissa. Kuvakaappauksia Peltoniemellä kuvatusta, ajatuksia herättävästä Kuraattori-videosta.

 

 

Punaiselle matolle

 

Tiistaina 3.12. astelimme videoprojektissa mukana olleiden näyttelijöiden ja opiskeluhuoltotiimin kanssa ”punaiselle matolle”. Paikkana oli Hollywood Boulevardin sijaan Sankariniemen yhteiskampuksen auditorio, mutta tunnelma oli varmasti ainakin lähes yhtä hersyvän iloinen ja odottava. Oli aika katsoa ensimmäistä kertaa yhdessä työryhmän kesken, mitä olimme saaneet aikaiseksi.

 

Tämän ensiesityksen yhteydessä koulutusjohtaja Kirsi Pulkkinen ja hyvinvointiohjaaja Miia Bovellan palkitsivat projektissa mukana olleet upeat, aktiiviset opiskelijamme stipendein. Myös opiskeluhuollon innokkaasti mukaan heittäytynyt väki sai kiitosta osakseen – unohtamatta tietenkään mainiota media-alan ammattilaistamme, jonka palkkaamisen YHESSÄ-hanke meille mahdollisti. Karonkkatunnelmia jatkoimme vielä ravintola Oppimestarin herkullisen kansainvälisen buffetlounaan äärellä.

 

Ennen videoiden näkemistä projektissa mukana olleet opiskelijat Perttu Ahonen (RACA18) ja Sara Kaarakainen (MT19) kertoivat odottaneensa lopputuloksen näkemistä innokkain ja odottavin mielin. Pienestä jännityksestä huolimatta ammattilaisen taitoon luotettiin tässäkin. Valmiit videot nähtyään tunnelmat olivat kahtalaiset: Onnistuneet videot saivat runsaasti aplodeja ja kehuja, mutta toisaalta itsensä näkeminen videolla ensimmäistä kertaa voi olla paitsi mielenkiintoinen myös hieman jännittävä ja outo kokemus. Ja tulevathan videon näkemään monet muutkin, kuten toiset opiskelijat, kaverit ja perheenjäsenet. Mitähän he mahtavat tuumata? Näitä pohtivat karonkan jälkimainingeissa opiskelijat Joona Turpeinen (RACA19C) ja Taina Ronkainen (HEPT19). Sara Kaarakaisen mukaan videoista näki, että näyttelijät ovat motivoituneita eivätkä he jännittäneet kameran edessä esiintymistä. Lisäksi videot nostavat, tarkoituksensa mukaisesti, esille sen, mitä kaikkea apua ja tukea opiskelijoille onkaan saatavilla – niin opiskeluhuollon henkilöstöltä kuin opiskelun arjessa läsnä olevilta tutoropiskelijoiltakin.