Blogit

Etusivu / Suomeksi / Ajankohtaista Ylä-Savon ammattiopistossa / Blogit / Sinistä arkea - Yhteisöllisen opiskeluhuollon blogi

Sinistä arkea - Yhteisöllisen opiskeluhuollon blogi

19.8.2019 16.00

Mitä yhteisöllinen opiskeluhuolto tarkoittaa? Pohdintoja ja tunnelmia AmisRace- ja SankariPop-päivän jälkimainingeista

”Hieno sana, mutta ei soita kelloja”

Näin pohtii Sankariniemen stadionin NY-kahvilasta torstaina 15.8.2019 iltapäivällä tavoitettu tubettaja ZoneVD, jolta olen juuri tiedustellut, mitä yhteisöllinen opiskeluhuolto hänen mielestään tarkoittaa. ZoneVD on saapunut Iisalmeen yhdeksi YSAOn ja SAKKYn Asevelikadun yhteiskampuksen AmisRace-ryhmäytymispäivän ja SankariPop-konsertin esiintyjäksi. Ensitapaamisen perusteella ZoneVD, oikealta nimeltään Joona, osoittautuu oikein hyväksi tyypiksi. ZoneVD:n ohella tapahtumapäivässä esiintyivät paikalliset bändit Täsmälääke ja Kätfish sekä isompina niminä Aleksanteri Hakaniemi ja Nikke Ankara.

Keskustelun edetessä opiskeluhuollon yksilöllinen puoli osoittautuu vlogitaiturille jo tutummaksi. ZoneVD vertasi opiskeluhuoltoa osuvasti myös auton huoltamiseen: kun jokin alkaa reistata, tarvitaan huoltoa. Tällöin opiskelijasta kopin ottavat AmisRace-ryhmäytymisessäkin palveluitansa esitellyt opiskeluhuollon henkilöstö: terveydenhoitajat, kuraattorit ja psykologit tai psyykkarit. Yksilöllinen opiskeluhuolto vaikuttaa olevan ihan yleisestikin helpommin määriteltävissä. Yhteisöllinen opiskeluhuolto on terminä selkeästi vieraampi; tunnustan sen olleen sitä myös itselleni ennen tätä työtä.

Arjen yhteisöllisyyttä ja yhteisiä tapahtumia

Lähestyn samaisella kysymyksellä – mitä yhteisöllinen opiskeluhuolto tarkoittaa? – myös kohti esiintymislavaa matkaavia Savon ammattiopiston lähihoitajaopiskelijoita Iida Väisästä ja Hymy Hartikaista. Osimoilleen opintojensa puolivälissä olevat opiskelijat katsahtavat ensin hiukan hämmentyneinä toisiaan ja veikkaavat sitten osuvasti: ”Olisiko se sitä, että opiskelukaverit pitää huolta toisistaan?” Lisäksi he korostavat hyvän yhteishengen ja yleisen ilmapiirin merkitystä sekä opettajan roolia: on tärkeää, että opettaja on tsemppaava ja oikeasti kiinnostunut siitä, miten opiskelijalla menee.

No, kuinka hyvää yhteishenkeä sitten saisi luotua ja yhteisöllisyyttä opiskelijoiden ja koko oppilaitoksen yhteisön välillä rakennettua? ”Yhteisillä hauskoilla, pienillä hetkillä”, tuumaavat lähihoitajaopiskelijat, ”ja välillä pois siitä opiskelusta.” Loistavia mahdollisuuksia tällaisiin arjen pieniin irtiottoihin tuovat esimerkiksi Liikkuva opiskelu -ohjelman ansiosta YSAOlle rantautuneet erilaiset ryhmille suunnatut aktiviteetit, kuten kampuspyörät, frisbeegolf-rata ja kota. ZoneVD puolestaan nostaa esille oppilaitoksen viihtyvyyden. Esimerkkinä hän heittää mahdollisuuden opiskella myös ilta-aikaan yhteisissä tiloissa, joissa olisi saatavilla paitsi opiskeluun tarvittavat välineet myös vertaistukea – eli mahdollisuus keskustella opiskelijakaverien kanssa.

Yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja hyvinvointia tukevat myös yhteiset tapahtumat, joista AmisRace-ryhmäytymispäivä oli tämän lukuvuoden ensimmäinen iso veto. Iltapäivän SankariPop-konsertti kokosi paikalle opiskelijoita ja henkilöstöä myös muista YSAOn yksiköistä – Pemolta, Hingunniemestä ja Toivalasta. Näiden yksiköiden omia ryhmäytymispäiviä vietetään elo–syyskuun vaihteessa.

Näkemäni ja kuulemani perusteella ryhmäytymispäivät ovat tervetulleita paitsi opiskelijoiden myös opettajien mielestä. Monenlaista toimintaa tarjoavat ryhmäytymispäivät tarjoavat erinomaisen ja virkistävän tilaisuuden tehdä opiskelijoiden kanssa jotain aivan erilaista kuin tavallisina opiskelupäivinä: ”Tulee esille ihan uusia puolia opiskelijoista!” iloitsee opiskelijoissaan mainiota potentiaalia päivän aikana havainnut kone- ja tuotantotekniikan opettaja Miika Vaarasuo. Tapahtumia ja tempauksia on syksyn mittaan tulossa lisääkin. Valtakunnallisten liikenneturvallisuus-, hyvinvointivirtaa- ja ehkäisevän päihdetyön viikkojen ohella uuden yhteiskampuksen juhlahumu jatkuu myös virallisten avajaisten ja avointen ovien merkeissä.

Yhteisöllinen opiskeluhuolto on meidän jokaisen tehtävä

”Yhteisöllinen opiskeluhuolto on sitä työtä, mitä jokainen tahollaan tekee opiskelijoiden hyvinvoinnin ja oppimisen edistämiseksi”, summaa itse opettajan roolista asiaa tarkasteleva Miika Vaarasuo. Opettajan tärkeänä tehtävänä on Vaarasuon mukaan neuvoa ja kannustaa sekä tarjota onnistumisen elämyksiä. Tässä on muistettava opiskelijoiden yksilöllisyys – jokainen on hyvä vähän eri jutussa ja eri tavalla.

Joskus parhaiden oppimismahdollisuuksien löytämisessä ja vahvuuksien tukemisessa tarvitaan monialaista asiantuntemusta ja yhteistyötä, jota opiskeluhuollon henkilöstöstä löytyy. Yhteistyö on tärkeää myös opettajien työhyvinvoinnille: se auttaa jaksamaan ja tukemaan opiskelijoita oppimisessa. Luonnollisesti opiskelijoilla itsellään on myös yhteistyössä tärkeä rooli. Vaarasuo pohtii, että opiskeluryhmän ryhmähengen ollessa hyvä, opiskelusta tulee houkuttelevampaa – ovathan kaikki opiskelukaveritkin siellä.

”Me ollaan Sankareita kaikki…”

Sankariniemen stadion, Sankarimetro, SankariPop, SuperReksit, supermiespaidat… Monella tapaa sankariteema nousi esille 15.8. päivän aikana. Mutta mitä se sankaruus sitten on? Varmasti jokaisella on tähän oma vastauksensa, joka pohjautuu erilaisiin elämänkokemuksiin. Näin yhteisöllisen opiskeluhuollon näkökulmasta sankaruus on sitä, että jokainen saa olla oma itsensä, ainutlaatuinen oman elämänsä supersankari. Sitä se yhteisöllinen opiskeluhuolto muuten on: meillä on yhteinen tavoite mahdollistaa jokaisen opiskelijan oma sankaritarina. Mikä kunniatehtävä!

 

Oivallista – ja yhteisöllistä – alkavaa syksyä Sinulle!

Nina Heide

Opiskeluhuollon ohjaaja

YHESSÄ-hanke (OPH)

 

Päivitetty: 1.4.2021 kaj.jaaskelainen@ysao.fi