Blogit

Etusivu / Suomeksi / Ajankohtaista Ylä-Savon ammattiopistossa / Blogit / Sinistä arkea - Yhteisöllisen opiskeluhuollon blogi

Sinistä arkea - Yhteisöllisen opiskeluhuollon blogi

4.10.2019 15.00

Hyvinvointivirtaa-viikon tunnelmia!

Hyvinvoinnista virtaa opiskelun arkeen

 

Hyvinvointi on virrannut ammatilliseen koulutukseen valtakunnallisen teemaviikon muodossa jo kymmenettä kertaa kuluneen viikon 40 aikana. Hyvinvointivirtaa-viikon tavoitteena on nostaa toiminnallisin tavoin esiin terveyden, turvallisuuden ja viihtyvyyden teemoja sekä tukea opiskelijoiden ja henkilöstön arjessa jaksamista ja hyvinvointia. Valtakunnallisella tasolla Hyvinvointivirtaa-viikkoa koordinoi Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry. Vuonna 2019 mukana on jo lähes 150 ammatillista oppilaitosta tai toimipistettä. (Ks. lisää SAKU ry / Hyvinvointivirtaa.)

Myös Ylä-Savon ammattiopisto on osallistunut Hyvinvointivirtaa-viikkoon jo useiden vuosien ajan. YSAOn hyvinvointiohjaaja Miia Bovellan kertoo teemaviikon lisäävän kohtaamisten määrää sekä opiskelijoiden että henkilöstön keskuudessa. Keskusteluun ovat nousseet muun muassa opiskeluarjen viihtyvyyteen ja sujuvuuteen liittyvät asiat, kuten opiskeluympäristö ja kyytijärjestelyt. Yhdessä oleminen ja toiminnallinen tekeminen paitsi edistävät yhteisöllisyyttä myös tuovat vaihtelua päivärytmiin. ”Arjessa on välillä oltava jotain positiivista nostetta”, tuumaa Bovellan. Mielekäs yhteinen tekeminen on myös hyvä syy irtautua tavanomaisista rutiineista – tauotus ja työhyvinvoinnista huolehtiminen ovat olennaisia työelämän taitoja.

 

Hyvinvointi virtasi YSAOn eri toimipisteissä! Kuvissa koottuna tarjontaa Sankariniemen yhteiskampuksen ja Pemon kampuksen teemapäivistä. Kuvat: Nina Heide ja Miia Bovellan.

 

Monipuolista ohjelmaa eri toimipisteissä

Ylä-Savon ammattiopiston Toivalan toimipiste osallistui maanantaina Hyvinvointivirtaa-tunnelmiin yhdessä Savon ammattiopiston läheisen yksikön kanssa. Hyvinvoinnin teemat kokosivat opiskelijoita ja verkostoja yhteen Sankariniemen yhteiskampuksella tiistaina ja Peltoniemen (Pemon) päädyssä torstaina. Yhteiskampuksella tapahtumaa vietettiin luontevasti yhdessä SAKKYn väen kanssa. Hingunniemessä Ehkäisevän Päihdetyön ja Hyvinvointivirtaa-viikkojen teemoista yhdistettyä päivää vietetään marraskuun puolivälin paikkeilla.

Yhteistyöverkostojen merkitys on Bovellanin mukaan suuri niin Hyvinvointivirtaa-teemaviikon kuin koko oppilaitoksen hyvinvoinnin vuosikellonkin kannalta. Yhteistyötä tehdään paljon valtakunnallisten tapahtumien ja teemapäivien tiimoilta. Lisäksi tiivis yhteistyö mahdollistaa ketterän reagoinnin myös paikallistasolla ilmenneisiin haasteisiin. Hyvinvointivirtaa-viikon meiningeissä oli mukana esimerkiksi opiskeluhuollon henkilöstöä sekä nuorisopalvelujen ja Etsivän nuorisotyön väkeä. Eri toimintapisteissä pääsi tutustumaan muun muassa hoivarobotteihin ja sosiaalipedagogiseen koiratoimintaan, pohtimaan mielen hyvinvointia ja seksuaaliterveyttä, jyrsimään itselleen avaimenperän uudella YSAOn logolla sekä maalaamaan mielenmaisemia musiikin tahdissa. Lisäenergiaa päiviin toivat Liikkuvan opiskelun skabailut ja kävelyfutis-näytösottelu. Torstaina taloustietoutta opiskelijoillemme tarjosi ammatillisen koulutuksen työelämälähettiläs Edla Inkilä Mun elämä, mun työ -kiertueen merkeissä.

Teemaviikon aikana lanseerattiin myös YSAOn Yhteisöllisen opiskeluhuollon työkalupakki, joka tarjoaa henkilöstölle vinkkejä ja valmiita paketteja erilaisten teemojen käsittelyyn opiskeluryhmien kanssa. Sähköistä työkalupakkia voivat hyödyntää opettajat itsenäisesti tai yhteistyössä opiskeluhuollon henkilöstön kanssa. (Sisältöihin pääsy vaatii salasanan, jonka saa opiskeluhuollon ohjaajalta.) Työkalupakkia esiteltiin halukkaille ja sitä myös testattiin Pemolla Elä, asu ja voi hyvin -asuntolakurssilla tiistaina.

 

Tassuttelusta tunteisiin

Tunnetaitoja pohdittiin Mirvan, Iitan ja Nuubin johdolla tiistaina aamupäivästä. Kuva: Nina Heide.

Yksi Hyvinvointivirtaa-viikon tiistaipäivän vierailijoista oli sotkamolainen sosiaalipedagogisen koiratoiminnan ohjaaja Mirva Heikkinen, joka vieraili kahden koiransa kanssa Sankariniemen yhteiskampuksella ja Tähtiniemessä. Heikkinen on tehnyt koirien kanssa töitä vuodesta 1999 alkaen osana omaa työtään seurakunnan nuorisotyönohjaajana. Koirat ovat mukana muun muassa kouluvierailuilla ja rippileireillä. Tällä hetkellä Heikkisen työkavereina ovat Griffon Bruxellois ja Griffon Belge -rotuiset koirat Iita ja Nuubi. YSAOlla Heikkinen koirineen piti aamupäivällä tunnetaitojen opetusta VALMA-ryhmän opiskelijoille ja sen jälkeen kaikille avointa Pop Up -pistettä.

Miksi koiria sitten kannattaa hyödyntää oppilaitostyössä? ”Luokkatilan tunnelma ja villimmätkin oppilaat rauhoittuvat, kun koirat ovat samassa tilassa”, Heikkinen kertoo: ”Toisaalta koira on ujommalle oppilaalle helposti lähestyttävä puheenaihe.” Koiran läsnäolo tutkitusti rentouttaa. Eivätkä koirat itsekään näyttäneet olevan vaihtuvista kasvoista moksiskaan: Välillä tassukaverit kävivät tervehtimässä ja hakemassa rapsutuksia uusilta Pop Upiin tulijoilta tai ahkeroivat aivojumpan parissa. Välillä ne ottivat nokoset vieraiden ihmisten ympäröimänä. Ihailtavaa rentoutumisen taitoa!