Blogit

Etusivu / Suomeksi / Ajankohtaista Ylä-Savon ammattiopistossa / Blogit / Sinistä arkea - Yhteisöllisen opiskeluhuollon blogi

Sinistä arkea - Yhteisöllisen opiskeluhuollon blogi

5.11.2019 13.00

Mikä ihmeen EPT? Ehkäisevän päihdetyön viikon kuulumisia

Ehkäisevän päihdetyön viikolta faktaa ja ajattelemisen aihetta

 

Kuluvalla viikolla 45 vietetään valtakunnallista Ehkäisevän päihdetyön viikkoa, lyhyemmin EPT-viikkoa. EPT-viikon toimintaa koordinoi Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, joka koostuu nimensä mukaisesti useista järjestöistä. Järjestöverkoston toimintaa puolestaan luotsaa Ehyt ry. Vuoden 2019 EPT-viikon pääteemana on tällä hetkellä paljon puhuttava kannabis.

 

 

YSAOn kampuksilla ehkäisevän päihdetyön teemapäivät ovat Sankariniemen yhteiskampuksella maanantaina 4.11. ja Peltoniemen eli Pemon kampuksella torstaina 7.11. Kuvat yhteiskampukselta. (Kuvat: Miia Bovellan ja Nina Heide.)

 

 

Sankariniemen yhteiskampuksen aulasta, opiskeluhuollon pisteeltä tavoitetut terveydenhoitaja Tiina Heikura ja psyykkari Samuli Korhonen pohtivat EPT-viikon merkitystä yhtenä tapana tehdä ehkäisevää päihdetyötä. Jos edes yksi opiskelija ständillä käytyään päätyy siihen ratkaisuun, ettei aloita – tai ainakin harkitsee kahteen kertaan – päihteidenkäyttöä, ollaan jo saavutettu jotain. Teemaviikolla voidaan herättää opiskelijoita pohtimaan, kannattaako sittenkään aloittaa tai jatkaa esimerkiksi nuuskan käyttöä. Lisäksi voidaan tarjota oikeaa tietoa päihteistä, Korhonen lisää. Tietoa on nykyään saatavilla niin paljon, että kriittisyys ja kyseenalaistamisen taito korostuvat, huomauttaa myös nuorten ehkäisevä päihdetyöntekijä Maarit Aho, jonka olemme myös saaneet vieraaksemme teemaviikolla.

 

 

Mikä EPT?

 

Perinteinen vali(s)tus ja pelottelu eivät enää vakuuta. On siis etsittävä uusia väyliä ehkäisevälle päihdetyölle. EPT-teeman merkeissä yhteiskampukselle saapunut etsivä nuorisotyöntekijä Minna Lappalainen kertoo, että nykyään panostetaan yhä enemmän mielekkäisiin vapaa-ajan harrastuksiin ja arjen sujuvuuteen, jolloin mahdollisia ongelmia ei tarvitse lääkitä päihteillä. Tämä tuo ehkäisevän päihdetyön hyvin lähelle yhteisöllisen opiskeluhuollon ja opiskelijoiden hyvinvoinnin sisältöjä. Lappalainen toivoo jokaiselle rohkeutta olla oma itsensä: ”Vaikka kaveri vieressä käyttää, itse ei ole pakko.”

 

Ehkäisevän päihdetyön perustana ovat faktatieto ja asenteisiin vaikuttaminen, kiteyttää nuorten ehkäisevä päihdetyöntekijä Maarit Aho. Lappalainen kertoo kohdanneensa työssään nuoria, jotka eivät ole saaneet realistista kuvaa esimerkiksi kannabiksesta ja sen vaaroista. Toisaalta faktatietoonkaan ei aina uskota, ellei itselle tule kokeilun jälkeen vakavia oireita, tuumaa nuoriso-ohjaaja Jari Mustonen.