Blogit

Ylä-Savon ammattiopiston blogikirjoitukset

Ylä-Savon ammattiopisto julkaisee tällä sivulla blogikirjoituksia, joissa käsitellään ajankohtaisia aiheita. Tällä sivulla julkaistaan myös linkkejä sekä Ylä-Savon ammattiopiston opiskelijoiden että henkilökunnan kirjoittamiin blogeihin.

Opiskelijoiden aiempia blogeja löydät blogiarkistosta!

Opiskelijoiden blogit

 • Anu Lempinen opiskelee hevostenhoitajaksi Ylä-Savon ammattiopistossa Hingunniemessä. Anu valmistuu keväällä 2018, mutta sitä ennen suorittaa työssäoppimisjakson Ruotsissa, Stall Timo Nurmoksella.Tammikuun lopulla tehtiin suomalaista ravihistoriaa, kun huippuravivalmentaja Timo Nurmos voitti, toisena suomalaisvalmentajan, yhden maailman kovimmista ravikilpailuista Ranskan Prix d'Amerique 2018:n Readly Express -hevosella. Klikkaa alla olevan blogin vihreää otsikkolinkkiä niin pääset kommentoimaan kirjoitusta!
 • Hiittiä, hiittiä

  14.3.2018 17:000

  Maanantain ajolista oli kaksisivuinen. Aloitimme ajamalla 3-vuotiaat varsat, joilla ajetaan 6 vetoa mäkeen. Näitä ryhmiä oli kaksi, jonka jälkeen siirryimme 4+4 ryhmään. Ensimmäisten neljän vedon jälkeen osa ryhmästä lähti vetämään uudet 4 vetoa ja osa suuntasi radalle 2 000 metrin matkalle. Laskin huvikseni montako hevosta ajamme yhteensä päivittäin ja maanantaille niitä kertyi listan mukaan 52, joskin joitakin hevosia päätyi liikutukseen listan ulkopuoleltakin. Plussakelit toivat oman säväyksensä ajamiseen. Hiekkapohjainen hiittisuora tarjoili sylin täydeltä kuraa ja loskaa, joten sadekamppeet tulivat todella tarpeen. Huolimatta siitä kuinka puhtaaksi kiillotin ajolasini lähtiessä, edettyämme 50 metriä suoran alusta näkyvyys alkoi lähestyä nollaa. Saatuani viimeiselle lenkille kuivat kengät ja hansikkaat lainaan, mietin, että pienestä on ihmisen onni kiinni.

  IMG_20180312_175110.jpg   IMG_20180314_121611.jpg
  Maanantain kelejä. Keskiviikon ihana aurinko.

  Tiistaina ajettavia oli enää murto-osa maanantaihin verrattuna. Varsat saivat nauttia vuoroin vesisateen, vuoroin lumisateen värittämästä vapaapäivästä, sillä välin kun aikuiset laitettiin töihin 4+4 ryhmässä. Siinä vaiheessa, kun hiittisuoran alkupää alkoi muistuttaa kahluuallasta, päätimme suosiolla siirtää viimeisen ryhmän treenin radalle. Liikutukset saatiin taputeltua hyvissä ajoin, joten minulle jäi aikaa huolehtia erään lääkärikäynnille lähteneen työntekijän passihevosten tarhauksesta ja fiksauksesta.

  IMG_20180314_121842.jpg   IMG_20180314_121848.jpg
  Yksi suomalaisen tallin neljästä käytävästä. Suomalaisen tallin pesupaikat.

  Keskiviikkona keli kääntyi kaikkien onneksi miinuksen puolelle ja aurinko kipusi korkealle taivaalle. Ajolistasta löytyi vain kaksi varsaryhmää, joissa kummassakin ajettiin vain kaksi vaivaista vetoa mäkeen. Hiittisuorakin tuntui kelien ansiosta olevan huomattavasti ohjastajaystävällisemmässä kunnossa. Puolikas päivä taittui varsin leppoisasti lyhyen ajolistan ansiosta. 

 • Sundbyholm

  11.3.2018 17:000

  Torstaiaamu aukesi ihmetellen hiittisuoran kehnoa kuntoa. Aamulla ajoon laitettiin vain yksittäisiä hevosia, joten minä pääsin tekemään suursiivousta kengittäjän työhuoneeseen. Tallin kengittäjällä on oma työtilansa Hannan tallin käytävän päädyssä, jossa sijaitsee myös kahvio/varasto, jossa säilytetään mm. kenkiä ja muita kengitystarvikkeita nauloista välipohjiin, pumpulia, linimenttejä ja muita hoitotarvikkeita. Vaikka hoitajilla onkin suhteellisen vapaat kädet linimenttien käytön ja jalkojen hoidon suhteen, varoaikojen vuoksi hoitajilla on käytössään vain määrättyjä linimenttejä, rasvoja ja haavanhoitotuotteita. Kaikki tallin hevoset ovat joko kilpailevia tai koelähtöön tähtääviä, joten varoaikojen kanssa ei voi olla liian varovainen. Puoliltapäivin saimme isommatkin ryhmät ajoon.

  sundbyholm2.jpg   sundbyholm4.jpg
  Kengittäjän työtila. Kengittäjän työhuone/varasto.

  Perjantaina kohdalleni sattui vain kaksi ajettavaa, joten päivä meni suurimmaksi osaksi tallihommissa. Hääräilin suomalaisessa tallissa karsinoita siivoillen ja kuskaten mysliä ja heinää varastolta talliin. Sopivan terapeuttista ”aivot narikkaan”-puuhaa tarjosi myös varusteiden puhdistus. Ennen kotiinlähtöäni pääsin seuraamaan kavioiden plastaamista, millä luodaan kavion pohjaa ja kannatinreunoja suojaava ja vahvistava pinta. Tällä kertaa työn alla oli pari lauantaina starttaavaa hevosta, joiden oli tarkoitus startata ilman kenkiä. Näin kevättalvella kaikilla hevosilla on hokit kotitreenissä, mutta raveissa ne voivat radasta riippuen juosta joko ilman hokkeja tai tyystin ilman kenkiä.

  sundbyholm3.jpg   sundbyholm1.jpg
  Varusteiden puhdistusta perjantaina. Lähtövalmiina raveihin.

  Kotona vietetyn viikon päätteeksi suuntasimme lauantaina raveihin Sundbyholmiin kuusi hevosta mukanamme. Sundbyholmin ravirata sijaitsee Eskilstunassa, jonne tallilta kertyy matkaa noin 60 kilometriä. Varikkoalueella ei Solvallan tapaan ollut lainkaan Suomessa varsin yleisiä katoksia vaan pelkästään isoja tallirakennuksia, joita oli jaettu pienempiin, noin kuuden karsinan kokoisiksi talleiksi, joihin oli kuhunkin oma sisäänpääsynsä. Meitä varten oli varattu yksi näistä talleista, joten hevoset pääsivät oleskelemaan karsinoissa koko raveissa olon ajan. Myös ”doping-talli” tuli tutuksi yhden hevosistamme voitettua, sillä V75-raveissa kaikki voittajat ohjataan heti lähdön jälkeen suorinta tietä näytteenottoon. Näytteenottoa varten hevonen luonnollisesti riisutaan kilpavarusteistaan ja pestään, joten poistuessaan näytteenotosta se tarvitsee oman riimun naruineen ja loimen. Kun tieto voitosta kiiri tallillemme varikkoalueella, minut valittiin nopeimmaksi juoksijaksi kiikuttamaan tarvittavat tykötarpeet doping-tallille. Jouduin kysymään matkalla reittiohjeita ja jälkeenpäin vitsailimme, että minuthan tunnistaa jo Nurmoksen työntekijäksi – suomalainen likka, joka ei puhu sanaakaan ruotsia, ruotsalaisella raviradalla etsimässä näytteenottoa. Pääsin myös irrottamaan kengät yhdeltä hevoselta starttia varten, auttamaan valjastuksessa, purkamisessa sekä hevosten, kärrien ja varusteiden pesussa. Viimeisenkin hevosen tultua lähdöstä pääsimme pakkaamaan tavaroita ja lastaamaan hevoset. Vaikka ravireissut ovatkin toisinaan hyvinkin hektisiä kokemuksia, kotimatkalla ei voinut muuta kuin hymyillä onnistuneen reissun johdosta.

 • Kevättä kohti

  7.3.2018 20:420

  Kovimmat pakkaset ovat hellittäneet, ainakin hetkellisesti, ja antaneet tilaa auringonvalolle. Alkuviikko on rullannut miltei poikkeuksellisen rennossa meiningissä, sillä raveihin ei ole ollut lähtijöitä. Maanantaina vilkaisin ensimmäisen ryhmän hevoseni ajolistasta ja olin jo asiantuntevasti lähdössä kohti uutta tallia, jossa muistin hevosen asuvan. Kopisteltuani rappuset alas kahviosta suomalaisen tallin puolelle havaitsin kuitenkin käytävällä tutun näköisen ruunan valjastettuna. Pikaisen konsultaation jälkeen kävi ilmi, että passihoitajan vaihduttua myös hevosen karsinapaikka oli vaihtunut. Tallilla aloitti uusi työntekijä muutamia viikkoja sitten, jonka lisäksi jo yksi työntekijä palasi pidemmältä lomalta, joten passihevosia on jaettu uusiksi.

  Tiistaihin omanlaisensa säväyksen toi suomalaisen tallin tukkiutunut viemäri. En ollut aikaisemmin kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka monta lattiakaivoa tallissa onkaan, kunnes ne kaikki alkoivat työntää vettä ulos. Tukos havaittiin parahiksi iltapäivällä viimeisten ajossa olleiden hevosten pesun yhteydessä, joten suuremmalta tulvalta säästyttiin. Putkimiehet saatiin paikalle heti seuraavana päivänä ja karsinatkin säilyivät kuivina.

  IMG_20180308_095652.jpg   IMG_20180308_095625.jpg
  Suomalainen talli sisältä. Suomalaisen tallin käytävä.

  Koska keskiviikkona oli jälleen puolikas päivä, ajoimme vain kaksi ryhmää ja kummassakin ryhmässä vain kaksi vetoa mäkeen. Ensimmäinen ajettavani asui suomalaisessa tallissa ja sen kerkesinkin valjastaa itse. Hevosen pesun ja loimituksen jälkeen nappasin kärryni ja suunnistin ruotsalaiseen talliin, jossa seuraava hevoseni jo odottelikin valmiiksi valjastettuna. Valjastaminen kuuluu passihoitajien tehtäviin, joten mikäli samalla hoitajalla on vain muutama hevonen samassa ryhmässä, on hyvin tyypillistä, että saapuessani paikalle hevonen on jo valmiiksi valjastettu. Vastapainona on niitäkin päiviä, jolloin hoitajalla saattaa olla viisikin hevosta samassa ryhmässä ja apuni valjastuksessa on tarpeen. Kellon lähestyessä kahtatoista miltei harmitti poimia hevosia sisälle tarhoistaan, sillä aurinko porotti kirkkaimmillaan ja ilmassa oli kevään tuntua.

 • Neljäs viikko kasassa

  4.3.2018 20:340

  Puolet työssäoppimisesta on jo takana päin ja en voi muuta kuin ihmetellä mihin aika on kulunut. Aluksi niin valtavan suurelta tuntuva talli on muuttunut turvallisen tutuksi ympäristöksi ja muut työntekijät ovat ottaneet minut avoimin mielin vastaan. Olen huomannut osaavani kommunikoida suhteellisen sujuvalla englannilla, jonka lisäksi olen oppinut ymmärtämään hieman ruotsiakin. Kaikkia tilan hevosia en todennäköisesti tule koskaan tunnistamaan, mutta useimmiten ajamani hevosten karsinoille löydän jo ilman sen suurempaa suunnistusta.

  Torstain työskentelin lähes täysin uudella tallilla. Kohdalleni sattui vain yksi hevonen ajettavaksi, joten hörpättyäni aamukahvini suomalaisen tallin kahviossa, otin kärrini ja suunnistin tilan toiselle puolen. Ajoimme 4+4-tekniikalla, eli palasimme tallille neljän vedon jälkeen, riisuimme hevosilta kärrit, päävehkeet ja suojat, löysäsimme mahavyöt ja loimitimme hevoset karsinoihinsa 45 minuutiksi. Sillä välin kerkesimme vaihdella tarhaajia ja toiset neljä vetoa pyrimme ajamaan hieman ensimmäisiä lujempaa. Ajosta vapauduttani kuskailin hevosia pesupaikan ja tallin väliä jalkojen kylmäystä varten. Uudessa tallissa ei ole omaa pesupaikkaa, vaan ruotsalainen talli, Hannan talli ja uusi talli jakavat keskenään 4 pesupaikkaa, joista kylmäysletkuja löytyy kahdet kappaleet. Sen vuoksi hevosten jalkoja ei välttämättä kylmätä heti ajon jälkeen, vaan myöhemmin samana päivänä paremmalla ajalla.

  IMG_20180221_162100.jpg   IMG_20180221_161936.jpg
  Uusi talli sisältä. Uusi talli ulkoa.

  Perjantaina yksi ruotsalaisen tallin työntekijöistä jäi kahden viikon lomalle ja lauantaina loput ruotsalaisen tallin työntekijät suuntasivat raveihin Halmstadiin. Pitkän ajomatkan takia raveihin oli lähdetty jo kukonlaulun aikaan ja saavuttuani talliin aamukuudeksi, olivat hevosauton perävalotkin hävinneet jo horisonttiin. Talli hevosineen jäi minun ja kahden muun työntekijän vastuulle. Kirjallisista ohjeista huolimatta jouduimme soittamaan muutaman puhelun, jotta kaikki hevoset saivat varmasti oikeat ruuat ja päätyivät oikeisiin tarhoihin. Puolikas päivä sujui tehokkaasti karsinoita siivoten ja tarhaajia vaihdellen. Viikonloppua varten myös väkirehut, heinät ja vedet täytyi fiksata valmiiksi karsinoiden ulkopuolelle. Viikon kruunasi työporukan yhteinen saunailta.

 • Pikkupakkasia

  1.3.2018 18:000

  Alkava viikko on tuonut mukanaan Siperian ilmaston. Pakkanen kävi kovimmillaan keskiviikkona, jolloin mittari näytti rapsakkaa -14 astetta, joskin navakka tuuli sai kelin tuntumaan kahta kauheammalta. Hautautuessani yhä syvemmälle tuubihuivini uumeniin, jäiset sormeni ohjaslenkkejä rutistaen, muistelin sisukkaana, että vielä tammikuussa ajoimme hiittiä koululla parinkymmenen asteen pakkasillakin. Näiden kelien ei pitäisi siis tuntua missään. Pakko kuitenkin myöntää, että loikatessani maanantaina viidennen ajokkini kärryiltä olin melko hyvilläni siitä tiedosta, että loppupäivän saisin viettää sisätiloissa hevosia fiksaten.

  IMG_20180301_181941.jpg   IMG_20180222_130546.jpg

  Ajorikkaan maanantain vastapainoksi tiistaina kohdalleni sattui vain yksi ajettava. Koska ajettavani oli vasta toisessa ryhmässä, käytin aamuni autellen ensimmäisen ryhmän valjastuksessa ja kuskaten pellettiä karsinoihin. Puoliltapäivin osa väestä otti tuttuun tapaan suunnan kohti Solvallaa ja me loput jäimme huolehtimaan hevosten fiksauksesta ja iltatallista. Yksi Solvallaan lähtijöistä oli jättänyt passihevosensa kontolleni, joten loppupäivän puuhailin ruotsalaisessa tallissa. Suurin osa hevosista oli jo sisällä, joten loppujen lopuksi tehtäväkseni jäi hakea kaksi tammaa sisälle, fiksata sattumoisin ajamani hevonen, jakaa heinät, siivota muutama hassu karsina, lakaista käytävä ja tarjoilla iltaruuat.

  Keskiviikkona koitti puolikas päivä. Töiden jälkeen suuntasimme erään suomalaisen työntekijän kanssa 20 kilometrin päähän, hieman isompaan kylään, Gnestaan syömään ja ruokaostoksille. Asuintaloani lähin kauppa sijaitsee 5 kilometrin päässä Stjärnhovin pienessä kylässä, jonka kaikki ovat esitelleet minulle sanoin ”siellä on kauppa ja pizzeria, ei muuta”. Käytyäni Stjärnhovin keskustassa nyt joitakin kertoja, täytyy kylän puolustukseksi todeta, että on siellä myös huoltoasema. 

 • Solvallaan!

  25.2.2018 16:260

  Torstaiaamuna hämmästelin kahvihuoneessa ajolistaa, johon nimeni oli rustattu vain yhden ainoan hevosen kohdalle. Sekin hyväkäs oli vasta toisena lähtevässä ryhmässä, joten reippaana likkana menin kysymään mitä voisin tehdä sillä välin, kun ensimmäinen ryhmä on ajossa. Pian löysinkin itseni uudesta tallista valjastamasta hevosta ja sitäkin nopeammin sen samaisen hevosen rattailta. Toisen ajoryhmän jälkeen ajolista piteni ex temporena tallin 3-vuotiaden varsojen verran. Varsoille ajetaan tällä hetkellä peruskuntoa intervalliharjoituksilla, joissa vedetään monta, hidastempoista vetoa mäkeen.

  Perjantaina ja lauantaina pääsin hoitamaan erään lomalla olevan työntekijän passihevoset. Saman tallin muut työntekijät lupautuivat huolehtimaan kyseisten hevosten tarhauksesta aamulla, joten saavuin perjantaina paikalle kuudeksi. Laskeskelin lyhyellä matikallani, että kahdeksan karsinan siivoukseen, heinien jakoon ja vesiastioiden puhdistukseen riittää vallan mainiosti tunti aikaa, sillä seitsemältä alkaisimme valjastaa ensimmäistä ajoryhmää. Vilkaisin kelloa seuraavan kerran viittä vaille seitsemän, totesin epätoivoisena, että minulla oli yhä kaksi ulkokarsinaa siivoamatta ja painelin kohti ensimmäistä ajokkiani. Loput karsinat kerkesin hyvin siivota ajoryhmien välissä ja iltapäivän puolella aikaa riitti jopa muidenkin passihevosten fiksaukseen.

  IMG_20180224_110554_1.jpg   IMG_20180221_163155.jpg
  Ruotsalainen talli valmiina viikonloppuun. Tallin oma rata.

  Lauantaiaamu aukesi hyvin samaan tapaan kuin perjantai lievää epätoivoa lukuun ottamatta. Erään työntekijän passihevosista kaksi olisi tänään samassa lähdössä Solvallassa, joten hän oli pyytänyt minut mukaansa avuksi. Nohevana menin tallille tietenkin mahdollisimman aikaisin, jotta ehtisin varmasti hoitaa kaikki vastuulleni jätetyt hevoset ennen lähtöäni raveihin. Puoli kahteentoista mennessä kerkesin siivota kaikki karsinat, jakaa iltaheinät, annostella heinät ja väkirehut valmiiksi ämpäreihin karsinoiden eteen viikonloppua varten, puhdistaa vesiastiat ja vaihdella tarhaajia niin, että kaikki kahdeksan hevosta kerkesivät ulos.

  IMG_20180224_154839_2.jpg   IMG_20180225_102121.jpg
  Stall Timo Nurmoksen oma tallirakennus Solvallan raviradan varikkoalueella. Valmiina lastausta varten.

  Solvallaan saavuimme hyvissä ajoin neljän hevosen voimin. Ajoissa paikalle saapuminen ei kuitenkaan pelastanut meitä kiireeltä myöhemmässä vaiheessa. Jokaisen hevosen hokkien tarve arvioitiin yksilöllisesti ensimmäisen lämmityksen jälkeen radan kunnon perusteella. Ensin hokit otettiin pois vain etukengistä ja lopulta päätettiin, että joka hevoselle vaihdetaan kengät viimeisen lämmityksen ja oman lähdön välissä. Viimeisen lämmityksen ja oman lähdön väliin jää aikaa vain muutaman lähdön verran, mikä riitti hyvin yhden hevosen kengittämiseen nohevalle kengittäjällemme. Pientä kiireen poikasta alkoi kuitenkin ilmetä, kun kaksi tallin hevosista juoksi samassa lähdössä. Meininki alkoi muistuttaa formuloita, kun yksi kaveri roikkui vielä hevosen jalassa kotkauksia pakertaen samaan aikaan, kun minä ja muut vedimme samaiselle hevoselle suitsia päähän ja kärryjä perään. Kaoottisen reissun päätteeksi palasimme kotiin hyvillä mielin voittoloimi mukanamme.

 • Pitkiä päiviä

  21.2.2018 18:000

  Ensimmäisillä viikoilla työpäiväni koostuivat suurimmaksi osaksi hevosten ajamisesta, jonka jälkeen sain kuljeskella iltapäivät talleilla kysellen tarvitsisiko joku mahdollisesti apua hevosten sisälle hakemisessa, fiksaamisessa, karsinoiden siivouksessa tai jossakin muussa puuhassa. Sittemmin naamani on käynyt sen verran tutuksi, että ihmiset ovat alkaneet tarjota työtehtäviä minulle ilman, että minun on tarvinnut tuputtaa jatkuvasti apuani. Esimerkiksi tiistaina vastuulleni jäi kahden raveihin lähteneen työntekijän passihevosten sisälle haku, fiksaaminen ja iltaruokien jako. Täällä kaikki hevoset syövät väkirehuina mysliä ja mashia.

  IMG_20180219_102926.jpg   IMG_20180221_161258.jpg
  Metsäreitillä. Radan viereltä lähtevä ajoreitti metsään.

  Alkuviikko tykitettiin jälleen läpi sellaisella rytinällä, että heikompia saattaisi hirvittää. Solvallaan oli lähtijöitä sekä tiistaina että keskiviikkona, joten tekemistä riitti. Maanantaina hiitattiin suurin osa tallin hevosista mikä tiesi rutkasti fiksaamista illaksi. Osaa hevosista ajetaan 4+4 tekniikalla, mikä tarkoittaa käytännössä, että ensin käydään hölkkäämässä pari kierrosta lämmittelyä, ajetaan 4 vetoa mäkeen ja palataan tallille. Hevosilta puretaan kärrit ja suitset, annetaan niiden levätä 45 minuuttia ja lähdetään vetämään sama treeni uudestaan. Yhden ryhmän ajaminen vie täten tuplaten enemmän aikaa.

  Keskiviikkona koitti puolikas päivä ja meno alkoi jo helpottaa. Ajettavia hevosia oli enää kourallinen maanantaihin verrattuna, joten ajot fiksauksineen saatiin suoritettua ajoissa loppuun sekä Solvallaan lähtijät saatiin onnistuneesti tien päälle.

 • Toinen viikko pulkassa

  18.2.2018 17:250

  Keskiviikkoaamuna kerkesin ajaa muutaman hevosen, jonka jälkeen pakkasimme auton ja suuntasimme viiden hevosen voimin kohti Solvallaa. Yksi hevosista oli koelähdössä, joten liikkeelle lähdettiin jo hyvissä ajoin puolenpäivän jälkeen. Solvallaan tallilta tuli matkaa noin 90 kilometriä. Raviradan varikkoalueella meitä odotti Stall Timo Nurmoksen oma tallirakennus. Tallin kahdesta erillisestä käytävästä tarvitsimme tänään käyttöömme vain yhden, joka sisälsi 6 karsinaa ja pesupaikan. Lämmitysten jälkeen hevosilta riisuttiin suitset ja suojat sekä löysättiin mahavöitä, jonka jälkeen ne pääsivät loimitettuina karsinoihinsa odottelemaan lähtöä. Kilpavarusteet pestiin paikan päällä saman tien ennen pakkaamista ja karsinat täytyi luonnollisesti lähtiessä siivota. Sukelsin vällyjeni väliin puoliltaöin ja heräsin reippaana seuraavana aamuna seitsemäksi talliin. 

  IMG_20180217_115759.jpg   IMG_20180217_111326.jpg
  Keskellä punakattoinen Hannan talli, jonka takana ruotsalaisten talli. Hannan talli sisältä. 

  IMG_20180217_110922.jpg   IMG_20180217_112928.jpg
  Kävelykone käytössä.  Suomalaisen tallin katos heinien säilytystä varten.

  Hektisen viikonaloituksen jälkeen loppuviikko sujui verrattain rennossa meiningissä. Ajettavia hevosia minulle siunaantui keskimäärin kaksi kappaletta päivässä, joten omien ajojeni välissä kerkesin hyvin avuksi muille. Pesin hiitattuja hevosia, kylmäsin jalkoja ja valjastin hevosia valmiiksi. Perjantai-iltapäivän ratoksi pääsin pesemään suomalaisen tallin ikkunoita.

  Lauantaina osa väestä suuntasi raveihin Axevallaan, mikä puolestaan tarkoitti tehokasta työpäivää kotiin jääville. Pitkän matkan takia liikkeelle lähdettiin jo hyvissä ajoin aamupäivällä, joten pääsinkin aamulla ensitöikseni auttamaan alatallin karsinoiden siivouksessa. Alatalli on sairastallia lukuun ottamatta tilan pienin tallirakennus 9 karsinansa voimin. Alatallin lempinimi määräytyy sen mukaan kenen työntekijän passihevoset siellä sattuvat kulloinkin asumaan ja tällä hetkellä alatalli tunnetaankin nimellä Hannan talli. Tallin toisen käytävän päädyssä sijaitsee lisäksi kengittäjän oma työtila. Loppupäivän hääräilin suomalaisessa ja ruotsalaisessa tallissa kuivittaen karsinoita, täyttäen rehusaaveja, jakaen lounaita ja poimien hevosia sisälle. 

 • Tallin arkea

  15.2.2018 18:000

  Toinen viikko alkoi loskakelissä. Maanantaina saavuin tallille tavalliseen tapaan hevosten ajoa varten ja se pitikin minut kiireisenä pitkälle iltapäivään. Olin mukana jokaisessa ryhmässä, joten saatuani purettua ja pestyä edellisen hevosen, sainkin jo suunnistaa kohti seuraavaa. Iltapäivällä pääsin kuoriutumaan kuraisista sadevaatteistani, karistelin hiekat korvistani ja suuntasin talleille kysymään tarvitsisiko joku apua hevosten fiksauksessa, rehuastioiden täytössä, heinien haussa tai muussa puuhassa. Olen pikkuhiljaa päässyt mukaan tallin päivittäiseen ja viikoittaiseen rytmiin, joten tässä postauksessa yritän avata niitä hiukan lukijoillenikin.

  Työviikko alkaa maanantaina ja päättyy lauantaihin. Maanantait ja perjantait ovat tavallisesti kiireisimpiä päiviä, koska silloin hiitataan suurin osa tilan hevosista. Keskiviikot ja lauantait puolestaan ovat puolikkaita päiviä, jolloin työpäivä loppuu jo kahdeltatoista – niillä, jotka eivät ole lähdössä raveihin tallin kotiradalle Solvallaan. Raveissa käydään lähestulkoon joka viikko keskiviikkoisin ja lauantaisin, ja Solvallasta kotiudutaan tavallisesti puolen yön puolin ja toisin. Tiuhaa kilpailua helpottaa tallin oma tallirakennus Solvallan raviradan varikkoalueella. Sunnuntaisin vietetään vapaapäivää.

  IMG_20180208_094748.jpg   IMG_20180208_094541.jpg
  Tarhoja ja oikealla kävelytyskone. Suomalaisen tallin ulkokarsinat.

  Kuten jo aiemassa postauksessani olen maininnut, yksi työntekijöistä käy jakamassa hevosille väkirehut aamuisin kello viiteen mennessä. Tämän jälkeen passihoitajat saapuvat töihin, kukin sen mukaan paljonko he kokevat tarvitsevansa aikaa omien passihevostensa tarhaukseen ja karsinoiden siivoukseen. Kuivikkeena käytetään purupellettiä, joka kastellaan ennen karsinaan laittamista, jotta pelletit aukeavat. Aamutallin jälkeen ryhdytään ajamaan hevosia, noin kello 7.30-8.30 välisenä aikana, jota jatketaan niin pitkään kuin liikutettavia piisaa. Koska tarhoja on käytössä vain rajallinen määrä, työntekijät käyvät ajoryhmien välissä vaihtelemassa ulkoilevia hevosia. Kukin hevonen tarhaa päivittäin keskimäärin 2-6 tuntia päivässä joko yksin tai sopivan tarhakaverin kanssa. Puolenpäivän aikoihin passihoitajat huolehtivat hevosilleen väkirehulounaat. Heinää hevoset saavat pääsääntöisesti aamuin illoin, joskin sitä tuntuu olevan jatkuvasti tarjolla. Ainakaan tähän mennessä en nimittäin ole törmännyt sellaiseen karsinaan, jossa ei ajelehtisi edes jonkin verran heinää. Osassa karsinoista on juoma-automaatit ja osassa kaltereihin kiinnitettävät vesisoikot, jotka puhdistetaan päivittäin.

  IMG_20180211_131105.jpg   IMG_20180211_131239.jpg
  Ruotsalainen talli valmiina yöpuulle. Ruotsalaisen tallin ulkokarsinat.

  Hevosten ajamisesta vapauduttuaan, työntekijät siirtyvät ”fiksaamaan” omia passihevosiaan. Fiksauksella tarkoitetaan hevosen perusteellista harjausta, jouhien selvittämistä ja jalkojen hoitoa esimerkiksi linimentein ja lämpökäärein. Samalla puhdistetaan ja hoidetaan myös mahdolliset lyöntijäljet tai muut haavat sekä tarkistetaan hokit ja vaihdetaan kuluneet uusiin. Kuivatus- tai ulkoloimet, riippuen luonnollisesti siitä onko hevonen tulossa ajosta vai tarhasta, vaihdetaan talliloimiin, sillä kaikki hevoset viettävät yönsä loimitettuna. Yhtä ainoaa kellonaikaa tälle työvaiheelle ei ole. Mikäli työntekijällä on paljon ajettavia, saattaa fiksauksen aloitus venähtää myöhälle iltapäivään. Vastapainona on päiviä, jolloin oma nimi löytyy ajolistasta vain muutaman hevosen kohdalta. Työpäivät päättyvät iltaruokien jakoon, jotka saa jakaa aikaisintaan kello 15.30. Aamuruuat laitetaan valmiiksi sankoihin karsinoiden eteen. 

 • "Kyllä sä vielä opit lukemaan tota ajolistaa."

  11.2.2018 16:001

  Ensimmäinen työviikko takana ja tallin arki alkaa pikkuhiljaa hahmottua. Koska passihoitajat huolehtivat hoidokkiensa tarhauksesta ja karsinoiden siivouksesta aamuisin, olen tällä viikolla saapunut tallille ”vasta” hevosten ajoa varten. Ensi viikolla ainakin yksi työntekijöistä jää lomalle, joten saa nähdä päädynkö minäkin talikon varteen. Hevosten liikutus pyritään sijoittamaan valoisan aikaan, mikä tarkoittaa tähän aikaan vuodesta, että tallin ovista paukataan pihalle kello 7.30.

  Pientä suomalaista meinasi hirvittää, kun jo heti ensimmäisenä päivänä nimeni rustattiin kilometrin mittaiseen ajolistaan. Suunnistusohjeet saatuani lähdin etsimään hevostani, jonka löysinkin valmiiksi valjastettuna. Kävi ilmi, että valjastaminen kuuluu passihoitajien tehtäviin. Seuraavaksi metsästettiin kärryjä. Kaikilla työntekijöillä on omat kärryt, joita säilytetään oman tallin läheisyydessä. Mikäli ajolistaan merkattu ajokki sattuu asumaan tilan toisella puolella tyystin eri tallilla, valjastetaan hevonen kotitallissaan ja kuskin tulee ilmestyä paikalle kärrit mukanaan.

  IMG_20180207_092921.jpg   IMG_20180211_130443_1.jpg
  Lähtövalmiina uudesta tallista. Pesupaikat.

  Lähdettyämme liikkeelle laskeskelin, että samassa letkassa meitä hölkkäili yhteensä 11 valjakkoa. Alkulämmittelynä sukelsimme metsän keskellä kiemurtelevalle, noin 3 kilometrin mittaiselle reitille, jonka kiersimme kahteen kertaan. Lämmittelykierrosten jälkeen käännyimme metsälenkkiä halkovaan ”Mäkeen”. Mäki on nimensä mukaisesti loivaan ylämäkeen viettävä hyvällä pohjalla varustettu hiittisuora, joka on tarkoitettu intervalliharjoitteluun. Kävellessämme alamäkeen muodostimme parijonon ja saavuimme radan päähän niin kovin ahtaan tuntuiselle kääntöpaikalle, josta ampaisimme viiden ja kuuden hevosen ryhmissä hiittausvauhtia ylämäkeen. Se sama rata, joka vielä kävellessä oli vaikuttanut suhteellisen leveältä, tuntuikin äkisti melko kapealta kiitäessäni viereisen valjakon ja ammottavan ojan välissä, kaksi valjakkoa rinnakkain edessäni ja kaksi rinnakkain takanani. Ylhäällä meitä odotti toinen kääntöpaikka ja alamäki köpöteltiin palauttelevassa hölkässä. Muutaman onnistuneen vedon jälkeen klaustrofobianikin alkoi helpottaa.

  Ajon jälkeen kuskin tehtäväksi jää hevosen purkaminen, peseminen ja loimittaminen. Mahdollisesta jalkojen kylmäyksestä huolehtivat ja päättävät passihoitajat, kylmäystekniikkana käytetään kylmäysletkuja. Suomessa olin tottunut limittäiseen lähtemiseen: sillä välin, kun yksi ryhmä on ajossa, valjastetaan jo seuraavia. Täällä hevosia ajetaan niin isoina ryhminä kerrallaan, ettei tallille yksinkertaisesti jää riittävästi väkeä seuraavana lähtevien hevosten valjastusta varten puhumattakaan ajosta tulevien hevosten hoitamisesta. Sen vuoksi yksi ryhmä valjastetaan, ajetaan ja puretaan aina kerrallaan, jonka jälkeen siirrytään vasta seuraavaan. Ainakin teoriassa. 

Edellinen 1 2Seuraava

Ylä-Savon ammattiopiston opiskelijoiden blogit, joita on kirjoitettu esim. työssäoppimispaikoissa ulkomailla.

 •  

Ylä-Savon ammattiopiston henkilökunnan blogeja

Päivitetty: 14.3.2018 markkinointi@ysao.fi