Artikkelit

Ylä-Savon ammattiopisto julkaisee ajankohtaisia artikkeleita, jotka liittyvät tarjolla oleviin aloihin, tutkintoihin tai muuten ammattiopiston toimintaan liittyvistä aiheista.

 

Julkaisupäivä 6.11.2019 

ryhmä_keskustelee_PIENIKOKO.jpg
Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkintoa ja Kuntoutus-, tuki- ja ohjausalan erikoisammattitutkintoa suorittavat opiskelijat
keskustelivat nuorten auttamisesta ehkäisevän päihdetyöntekijä Maarit Ahon (oik.) kanssa. Kuvassa (vas.) Minna Lapveteläinen,
Anne Kuosmanen, Aatu Hämäläinen ja Riitta Kantelinen.

Näkyvästi Piilossa

Viestinnän tavoin päihteet ovat siirtyneet digitaaliseen maailmaan. Videot, tilaukset ja kokeilut tapahtuvat verkon kautta. Nuorten ehkäisevä päihdetyöntekijä Maarit Aho osallistui Ylä-Savon ammattiopiston opiskelijoiden pohdintaan, kuinka saadaan nuori kieltäytymään päihteestä ennen, kuin sitä hänelle edes tarjotaan.

Samanaikaisesti, kun vanhemmat keskustelevat sosiaalisessa mediassa energiajuomamyynnistä, nuoret näkevät omilla kanavillaan päihteiden tuotearvioita, käyttökokeiluja, yllytyksiä ja niiden turvin tehtyjä kiusaamistilanteita. Kaikki tämä on myös aikuisten nähtävillä, sillä maailma on läpinäkyvämpää kuin koskaan. Tiedon ja päihteiden piilossa pysymisen salaisuus piilee määrässä. Jaettavaa materiaalia ja jakokanavia on niin paljon, etteivät aikuiset pysy aina mukana.

"Meidän on löydettävä tilaisuus kysyä nuorelta Mitä sulle kuuluu? ja annettava aikaa keskustelulle. Aikuiset eivät voi verrata oman nuoruutensa muistoja nykynuorten arkeen”, Ylä-Savon ammattiopiston Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon opettaja Kirsi Ruotsalainen muistuttaa.

"Nuorilla on kova tarve puhua, ja he voivat tulla kysymään päihteistä epätietoisuuttaan", sanoo nuorten ehkäisevä päihdetyöntekijä Maarit Aho.

Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen vuosikirjasta näkee, kuinka nuorten alkoholikäyttö on vähentynyt vuosien aikana. Lukeman voisi tulkita positiivisena, mikäli tilasto kertoo kaikkien nuorten viisaista valinnoista. Päihteet vain ovat muuttuneet. Nuorille kohdistettu vahvan nuuskan tehomarkkinointi näkyy jo tilastoissa. 

Muuttuneet tavat

Nuorten parissa suosittu Oden’s-nuuska sisältää yli 20 milligrammaa enemmän nikotiinia kuin perustupakka.

”Nuuska ei ole aiemmin ollut niin suuressa suosiossa nuorten parissa kuin nyt. Nuuskaan laitetaan haju- ja makuaineita, jotka peittävät tupakan varsinaista makua. Glitteroidut rasiat, pienet pussikoot sekä terveydellisinä mainostetut yrttimakunuuskat toivat nuuskan tyttöjen suosioon”, nuorten ehkäisevä päihdetyöntekijä Maarit Aho kertoo.

"Vaarallisena sivuilmiönä ovat nuuskan uudelleen myynti, sillä kerran käytettyjä nuuskapusseja kuivatetaan ja myydään tutuille puoleen hintaan. Tällöin limakalvojen kautta tarttuvat taudit leviävät vauhdikkaasti”, kommentoi puolestaan Ruotsalainen.

 ryhmätyö03_pienikoko.jpg

Kaikki on saatavilla – myös hyvät asiat

Huojentavana seikkana on, että kaiken haitallisen tiedon lisäksi digitaalinen maailma tuo saataville kaiken hyvänkin. Nuoret ovat fiksuja, joten heidät tulisi haastaa kyseenalaistamaan kaikki mielikuvin vahvistetut lähteet. YSAOn opettaja Kirsi Ruotsalainen keskustelee oppilaidensa kanssa ”Päihteet, ennaltaehkäisevä päihdetyö ja riippuvuudet” -kurssilla, kuinka nuoret saadaan erottamaan fakta harhakuvista.

Ryhmätyöhön osallistuneet suorittavat Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkintoa sekä Kuntoutus-, tuki- ja ohjausalan erikoisammattitutkintoa. Heille ja muille alalla tulevaisuudessakin työskenteleville Maarit Aho näkee tärkeäksi jatkuvan tiedon nälän ja pysymisen alituisesti ajan hermolla.

Tunneilla opiskelijat työstivät toiminnallisia ratkaisuja päihteiden ennaltaehkäisyyn. Opiskelijoiden arkeen kuuluvat ryhmätyöt, case-pohdinnat ja draamailmaisua. Yhteisenä tavoitteena on saada ymmärrys maailmasta, jonka parissa he työskentelevät jo nyt ja valmistuttuaan. Opiskelijat voivat yhdistää koulutuksen ja työn, kun jatkuva haku mahdollistaa koulutuksen omaan tahtiin työskentelyn ohessa.

"On tärkeää sisäistää se, että jokainen meistä tekee ennaltaehkäisevää päihdetyötä. Se, ettet hyväksy päihteen käyttöä alaikäisen kohdalla, on jo esimerkki ennaltaehkäisevästä päihdetyöstä", tarkentaa Aho ja antaa esimerkkejä käytännön ratkaisuista: "Ylä-Savossa on aloitettu nuuska-agenttitoiminta, jota varten olen kouluttanut tukioppilaita. He kiertävät yleisellä tasolla ja pitävät seiskoille tunteja. Eli heidän tehtävänään ei ole käräytellä yksittäisiä käyttäjiä, vaan heidän kanssaan keskustellaan avoimesti."

YSAOn opiskelijoiden ideoimat ratkaisut ennaltaehkäisevään päihdetyöhön liittyivät vahvasti keskusteluihin ja tiedon jakoon. Tietoa päihteistä voidaan jakaa erilaisten harrastekerhojen yhteydessä, kuten mopokerhoissa, sekä teemapäivien ohella järjestetyillä rasteilla. Tällöin nuoret saavat toiminnallisin tavoin tietoa ja tunteiden herättelyä.

"Opiskelijat huomioivat myös nykytekniikan ratkaisuehdotuksissaan. Virtuaalitodellisuutta voi hyödyntää ja sen avulla havainnollistaa nuorille miltä tuntuu työskennellä tai liikkua päihtyneenä. Tiedon jakoa ideoitiin myös valokuvien ja videokuvien avulla", kiteyttää Ruotsalainen oppilaiden ryhmätyötuloksia.

Lähteet ja lisätietoa: THL sekä Syöpäjärjestöt

OLETTAMUKSET
1. Nuuska ei ole niin pahaa kuin tupakka.
2. Nuuska on urheilijalle tupakkaa parempi vaihtoehto, sillä suorituskyky ei heikkene.
3. Sisu Extreme -nuuska on turvallinen, kun se on kotimainen.
4. Nuuska ei vaikuta pitkään.
5. Nuuskasta on helppo irtaantua.
6. Nuuskaa ei ole helppo saada.

FAKTAT
1. Yleisimmin yhdessä grammassa nuuska on noin 7-8 mg nikotiinia. Nuorten suosimassa Oden’s nuuskassa nikotiinia on 22 mg. Tehdasvalmisteisen savukkeen enimmäispäästön mukaan polttamisesta syntyvässä tupakansavussa on 1 mg nikotiinia.
2. Nuuska on haitallinen sydämelle ja verenkiertoelimistölle. Veri ei kierrä yhtä tehokkaasti ja vaikuttaa urheilijan suorituskykyyn, lihasten kehittymiseen ja palautumiseen.
3. Sisu Extreme -nuuska on tanskalaisen AG Snus -yrityksen tuote suomalaisille markkinoille. Sinivalkoista rasiaa koristava Suomi-leijona luo mielikuva kotimaisesta tuotteesta.
4. Nuuskan nikotiini vaikuttaa nuorten aivoihin, sillä aivojen kehitys on vielä kesken. Verenkierron lisäksi nuuska vaikuttaa suuhun. Se vaurioittaa hampaan pintoja ja ikeniä. Erilaisten syöpien riski nousee. Se voi aiheuttaa unettomuutta, päänsärkyä ja muutoksia hermostoon.
5. Nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, sillä nuuskaaja saa keskimäärin suuremman nikotiiniannoksen kuin polttaja.
6. Kaupungeilla on omia nuuska-Facebook-ryhmiä ja pimeän verkon kautta voi tilata nuuskaa postilaatikkoon bitcoineilla.

 

 

Lisätietoa:
Kirsi Ruotsalainen
puh. 0400 793 188
kirsi.ruotsalainen@ysao.fi

Meillä on jatkuva haku kaikkiin koulutuksiin www.yso.fi/koulutus! Tutustu aiheeseen liittyviin koulutuksiin:

Ammattitutkinnot.jpg Erikoisammattitutkinnot.jpg

Päivitetty: 11.11.2019 minttu.harju@ysao.fi