YSAO Vieremän oppimisympäristö

Etusivu / Suomeksi / YSAO Vieremän oppimisympäristö

Kone- ja tuotantotekniikkaa alan yritysten rinnalla

YSAOn Vieremän yksikössä toteutuu tiivis yhteistyö alan yritysten kanssa. Siellä kone- ja tuotantotekniikan opiskelijat pääsevät harjoittelemaan kouluarjessaan alan työtehtäviä, aidoissa oppimisympäristöissä usein jo ensimmäisen opintovuotensa aikana. Opiskelijat valmistuvat opinnoistaan koneistajiksi, levyseppähitsaajiksi ja koneasentajiksi. Työllistymismahdollisuudet ovat alueen yrityksiin äärimmäisen hyvät ja yrityslähtöinen opiskelu antaa tähän hyvät valmiudet.

PIENIkoneasennus_opettajanohjaus02_MON7380.jpg

Teknologiateollisuuden selvityksen mukaan teknologiayritykset tarvitsevat yli 53000 uutta osaajaa pelkästään vuoteen 2021 mennessä. Rekrytointitarpeesta noin 40% kohdistuu ammatillisen tutkinnon suorittaneisiin tai muuten ammattitaidon hankkineisiin. 

Metalli- ja teknologiateollisuuden keskus

Vuonna 2018 Vieremän kunta palkittiin Pohjois-Savon yritysystävällisimpänä kuntana ja se onkin ainutlaatuinen teknologiateollisuuden keskittymä. Vieremän kunnan tuen sekä yrityskylän ansiosta kunnan työpaikkaomavaraisuusaste oli vuonna 2019 jopa 130 prosenttia. YSAOn yksikön läheisyydessä toimivat mm. Ponsse, SKS-Connecto, HT-Laser, Ratesteel, Fluiconnecto Oy, Laikas, Debomix, Karsteel ja RD Technology Center. 

Tutustu Vieremään tästä.

PIENIKoneasentajaopiskelija_vieremä_MON7356.jpg

Ammatillisella perustutkinnolla teknologiaosaajaksi

YSAOn kone- ja tuotantotekniikan yksikkö Vieremällä sijaitsee alan yritysten keskiössä yrityskylässä. Yksikössämme opiskelee tällä hetkellä noin 20 opiskelijaa. Opiskelijat Vieremän yksikössä ovat motivoituneita. He ovat hakeutuneet tietoisesti Vieremälle työelämälähtöiseen koulutukseen, ja yksikkö on herättänyt kiinnostusta kauempaakin. Opiskelijat hakeutuvat Vieremälle yhteisvalinnan ja jatkuvan haun kautta.

Opinnot suoritetaan työelämälähtöisesti laajasti Vieremän yrityskylän yrityksiä hyödyntäen. Ammatillisiin perustutkintoihin voivat opiskella sekä nuoret että aikuiset. Opiskelijavalinnan jälkeen opiskelut henkilökohtaistetaan joko opetussuunnitelma- tai näyttöperusteiseen koulutukseen.

Perustutkintojen esittely
• Koneasentaja 
• Koneistaja
• Levyseppähitsaaja 

Kysy lisää teknologia-alan koulutuksista
Koulutuspäällikkö
Jarkko Ruotsalainen
040 177 8536
jarkko.ruotsalainen(at)ysao.fi

Mahdollisuudet Vieremällä - kiinnostuksena lukio ja teknologia-ala

Julkaistu: 5.10.2020
Artikkelikuva ja teksti: Minttu Harju, YSAO

AkseliAatsinki_MAHIS_vieremäopiskelija
Kuvassa Akseli Aatsinki, YSAOn Vieremän yksikön ja Vieremän lukion MAHIS-opiskelija.

 ”Mun veli opiskelee MAHIKSEN kautta”, Samueli Aatsinki kertoo, kun vierailemme YSAOn Vieremän yksiköllä. ”Mä voin hakea sen, odottakaa hetki.”

Muutamien minuuttien kuluttua tervehdimme vieremäläistä, 16-vuotiasta Akseli Aatsinkia. Hän suorittaa kaksoistutkintoa, pääkoulunaan Vieremän lukio, ja sen rinnalla hän aikoo opiskella kone- ja tuotantotekniikkaa YSAOlla. Opiskelijat valmistuvat opinnoistaan koneistajiksi, levyseppähitsaajiksi tai koneasentajiksi. Vieremän lukio sijaitsee lähellä YSAOn yksikköä, jonka vuoksi liikkuminen oppilaitosten välillä on juohevaa.

”Kaikki metallihommat on aina kiinnostanut, ja olen ajatellut, että lukio on hyvä pohja jatko-opinnoille. Lopulta päätin, että eiköhän oteta molemmat suunnat”, Aatsingeista nuorempi kertoo syitä miksi päätyi MAHIKSEEN. ”Parin vuoden sisään kiinnostus on kasvanut eritoten konealaan.”

Ensimmäiset mielikuvat YSAOsta Aatsinki sai isoveljeltään, joka on kolmannen vuoden opiskelijana. ”Veli kertoi opiskelusta ja olen itsekin kysellyt häneltä mitä näistä hommista pitäisi tietää.”

Viikon ajan TET-tutustumisessa Aatsinki pääsi katselemaan hallia ja tekemään oikeita harjoittelutöitäkin.  Yläkoulun opinto-ohjaaja oli apuna, kun Aatsinki pohti tulevaa. ”Ysillä kyselin opolta kuinka kaksoistutkinnon suorittaminen onnistuu ja mitä kannattaisi tietää, tai ylipäätään mitä odottaa.”

YSAOn Vieremän yksikkö tekee tiivistä yhteistyötä alan yritysten kanssa. Siellä kone- ja tuotantotekniikan opiskelijat pääsevät harjoittelemaan alan työtehtäviä, aidoissa oppimisympäristöissä usein jo ensimmäisen opintovuotensa aikana. 

Akseli Aatsinki tuntee jo useita alueen yrityksiä, ja YSAOn yrityslähtöinen opiskelu antaa hyvät valmiudet tulevaisuuteen. ”Me ollaan käyty jo aika monessa yrityksessä vierailemassa”, hän toteaa. ”Velikin on kertonut eri paikoista, kun on ollut jo töissä.”

YSAOn Vieremän yksikköön voit tutustua tarkemmin www.ysao.fi/vierema

 

koneasentajan työvälineitä

MAHIS-opiskelusta voit lukea tarkemmin www.mahis.fi

Ylä-Savossa toisen asteen koulutuksessa opiskeleville nuorille on tarjolla MAHIS, joka on Iisalmen, Kiuruveden, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Vieremän lukioiden sekä Savon ammattiopiston (Iisalmen toimipaikka) ja Ylä-Savon ammattiopiston muodostama yhteistyöverkosto.

Työelämässä tarvitaan laaja-alaisia ja monitaitoisia osaajia. Monipuolinen koulutus lisää mahdollisuuksia sijoittua jatko-opintoihin ja työelämään entistä paremmin.

Kysy koulutuksista
MAHIS-opinto-ohjaaja Ritva Ikonen 
puh. 0400 793 126

 
Päivitetty: 9.10.2020 minttu.harju@ysao.fi