Viikko maalla

Etusivu / Suomeksi / Viikko maalla

Viikko maalla 2020 -virtuaalitapahtuma

PIENI_vasikat_korvan kera.jpg 

YSAO Peltoniemen perinteisen, koko perheen Päivä Maalla -tapahtuman sijaan järjestämme tänä vuonna virtuaalisen Viikko Maalla -tapahtuman kaikille kiinnostuneille. Tervetuloa!

Viikon aikana pääset tutustumaan maaseudun arkeen, eläimiin ja työtehtäviin verkkosivuston sekä sosiaalisen median välityksellä. Meille voit esittää kysymyksiä mistä tahansa maaseudun arkeen liittyen.

Lähetä erilaisia kysymyksiä meiltä Facebookin kautta.

Videoita ja sisältöä ilmestyy alla olevan aikataulun mukaisesti tälle sivulle.

ma 14.9. Päivä hevostallilla
klo 6 livestriimaus Instagramin kautta, luvassa hevostallin aamuista arkea
klo 9 lyhytvideo
klo 10 Tiesitkö tämän?
klo 11 Tiedätkö mitä ammatteja on hevosalalla? 
klo 12 lyhytvideo

 

Tiesitkö tämän? -osiossa pääset tutkailemaan kuvagalleriaa sekä tietoja hevosalaan liittyvistä asioista. Muista, että voit esittää kysymyksiä tapahtuman Facebook-sivuston kautta.
 

 

Tiedätkö mitä ammatteja on hevosalalla?

Hevosalalla on paljon ammatteja, kuten tallimestari, kengitysseppä, hevoshieroja, valjasseppä, ratsastuksen opettaja, hevosenhoitaja, ravivalmentaja, ratsastuskouluyrittäjä, ratsuttaja sekä hevoskasvattaja.

Uusia hevosalan ammatteja kehitetään koko ajan uusien kouluttautumismahdollisuuksien myötä. Ei pidä myöskään unohtaa, että hevosalalla on paljon taustalla henkilöitä, joita ei välttämättä talleilla näe. Näitä ovat maanviljelijät, hevostarvikeliikkeiden pitäjät, hevosrehujen jälleenmyyjät sekä valmistajat, ratamestarit, hevosalan opettajat, tuotekehittäjät, tutkijat jne. Lista voisi olla loputon.

Hevosalalla on monia työllistymismahdollisuuksia, kun vain osaa katsoa alaa kokonaisuutena.

Hingunniemessä kouluttaudutaan mm. ratsastuksenohjaajiksi ja hevostenhoitajiksi. Ratsastuksenohjaaja ylläpitää hevosten koulutustasoa sekä kouluttaa ja perehdyttää innokkaita ja halukkaita ratsastuksen saloihin. Ratsastuksenohjaaja työskentelee yleensä ratsastus-, ravi- tai vaellustalleilla, oppilaitoksissa tai ratsastustoimintaa järjestävissä hevosalan yrityksissä. 

Hevostenhoitajan työnkuvaan mahtuu monenlaista – kengittämisestä aina hevosvarusteiden huoltoon ja valmistamiseenkin saakka. Lisäksi arki pitää sisällään monimuotoisia tallitöitä, kuten karsinan ja tallin siivousta, ruokinnasta huolehtimista, lannan käsittelyä, laiduntamisen järjestelyä ja laitumen huoltotöitä sekä liikutuksia niin ajaen kuin ratsaillakin. 

Pitäisitkö sinä työstä hevosten parissa? Ehkä tulevaisuudessa olet yksi hevosalan osaajista?

YSAO Hingunniemi hevosalan koulutukset 

 

Viikko Maalla -teemat ja aikataulut

ti 15.9. Päivä maataloustöissä
klo 9 lyhytvideo: "Päivä maataloustöissä"
klo 10 Tiesitkö tämän? 
klo 11 Tiedätkö mitä ammatteja on maataloustöiden parissa?

 

Tiesitkö tämän? -osiossa pääset tutkailemaan kuvagalleriaa sekä tietoja maataloustyöhön liittyvistä asioista. Muista, että voit esittää kysymyksiä tapahtuman Facebook-sivuston kautta.

 

Tiedätkö mitä ammatteja on maatalousalalla?

Maatalousalalla on monipuolisia töitä upeiden maisemien ja rauhallisten tunnelmien keskellä. Ammatin voi saada esimerkiksi maaseutuyrittäjänä, lomittajana, lomitusyrittäjänä, tilatyöntekijänä, eläintenhoitajana, maatalouskoneenkuljettajana, maatalouskonehuoltajana, maatilatyöntekijänä, sorkkahoitajana tai tuotantoeläintenhoitajana. Maaseudun kehittäjäkin työskentelee maatalouden parissa. Työtehtäviä voi löytyä maataloustarvikekaupasta sekä maaseutuosaajana työ-, kone-, bioenergia-, maisemahoito-, matkailu-, hoiva- tai muita palveluja tarjoavista yrityksistä. Maatilataloudessa toimitaan luonnon ja eläinten ehdoilla, joten työajat ja -olosuhteet vaihtelevat päivästä toiseen. Esimerkiksi maaseutuyrittäjän työhön kuuluu maatilan kasvinviljely ja kotieläintenhoito sekä niissä tarvittavien koneiden ja laitteiden käyttö- ja huoltotyöt. Työnkuvaan voi kuulua myös maatilan metsätalouteen liittyvät työt. Olisiko kiva työskennellä pienten mehiläisten kanssa tai suurien jopa 700 kiloisten nautojen kanssa? Vai valitsetko työn mieluummin uusinta teknologiaa hyödyntävien koneiden parista?

YSAO Peltoniemen maatalousalan ammatit

ke 16.9. Päivä pieneläintiloissa
klo 9  livestriimaus Tassutuvasta Instagramin kautta, luvassa koiran pesua ja turkin huoltoa
klo 10 Tiesitkö tämän? sekä lyhytvideot
klo 11 Tiedätkö mitä ammatteja on pieneläinten parissa?
klo 12 lyhytvideo sivulle sekä livestriimaus Instagramin kautta, luvassa opiskelijoiden arkea pieneläinten kanssa

 

Tiesitkö tämän? -osiossa pääset tutkailemaan kuvagalleriaa sekä tietoja pieneläimiin liittyvistä asioista. Muista, että voit esittää kysymyksiä tapahtuman Facebook-sivuston kautta.

 

Tiedätkö mitä ammatteja on pieneläinalalla?

 

Miltä tuntuisi, jos opettajan kaverina oppitunneilla olisi koira? YSAOssa toteutetaan koira-avusteista pedagogiikkaa, joka on tavoitteellista, suunnitelmista eläinavusteista opetussuunnitelman mukaista työskentelyä. Sitä toteuttaa koulutettu, alansa ammattilainen koulutetun eläimen kanssa.

Onko sinulla koskaan ollut lihakset kipeänä tai niin sanotusti jumissa? Joskus ihmiset käyvät sen vuoksi hierojalla. Urheilu- ja työkoirien lihakset vaativat säännöllistä lihashuolto, jotta ne pystyvät työskentelemään terveinä. Koirahierojat ovat ammattilaisia tässä tehtävässä ja heitä koulutetaan YSAOlla.

Sinunkin hiuksiasi on varmasti joskus leikattu ja siistitty? Samoin tehdään koirille. Trimmaaja leikkaa ja siistii eli trimmaa sekä hoitaa koiran turkkia.

Ihmisten tavoin eläimetkin tarvitsevat erilaisia terveydenhuolto palveluita esim. rokotuksia, hammashuoltoa ja sairastuessaan lääkitystä, kirurgisia toimenpiteitä ja muuta hoitoa. Eläinklinikoilla tai eläinlääkäriasemilla työskentelee eläinlääkärien kanssa klinikkaeläinhoitajia, jotka huolehtivat eläinten hyvinvoinnista, avustavat leikkaussalissa ja välinehuollossa, ottavat röntgenkuvia ja toimivat laboratoriotehtävissaä sekä asiakaspalvelijoina.

Muita pieneläinalan ammatteja ovat esimerkiksi eläinkaupan yrittäjät ja työntekijät, eläinhoitoloiden työntekijät, mehiläistarhaajat, eläinpuistojen ja -tarhojen eläintenhoitajat, löytöeläinkotien työntekijät, eläinten kouluttajat, työ- ja kilpailueläinten kouluttajat sekä valmentajat.

YSAOn eläintenhoidon ammattitutkinnot ja eläintenhoitajan perustutkinto

 

Video Urho-koirastamme ja hänen roolistaan koululla

 

to 17.9. Päivä navetassa
klo 9 livestriimaus Instagramin kautta
klo 10 Tiesitkö tämän?
klo 11 Tiedätkö mitä ammatteja on navettatöiden parissa?
klo 12 lyhytvideo

 

Navettatyön ammatteja

Navettatyön ammatit ovat osa maatalousan ammatteja. Alalla on monipuolisia töitä eläinten parissa. Ammattina voi olla esimerkiksi maaseutuyrittäjä, lomittaja, lomitusyrittäjä, tilatyöntekijä, eläintenhoitaja. sorkkahoitaja tai tuotantoeläintenhoitaja.

Sorkkahoitaja hoitaa eläinten sorkkia erilaisin välinein ja keinoin. Hän huomioi työssään eläinten hyvinvoinnin ja tunnistaa sorkkasairaudet sekä arvioi eläinlääkärin hoidon tarpeellisuuden. Sorkkahoitaja opastaa ja kertoo sorkkien hoidosta ja sorkkasairauksien ennaltaehkäisystä.

Maatilataloudessa toimitaan luonnon ja eläinten ehdoilla, joten työajat ja -olosuhteet vaihtelevat päivästä toiseen. Esimerkiksi maaseutuyrittäjän työhön kuuluu maatilan kasvinviljely ja kotieläintenhoito.

YSAO Peltoniemen maatalousalan ammatit

 

pe 18.9. Päivä koneiden kyydissä
klo 9 lyhytvideo
klo 10 Tiesitkö tämän? 
klo 11 Tiedätkö mitä ammatteja on koneiden parissa? 
klo 12 lyhytvideo

 


 

Maarakennusalan ja logistiikka-alan ammatit

 

Maarakennus- ja logistiikka-alalla löytyy hyvin erilaisia työtehtäviä. Tehtävissä kohdataan jatkuvasti uusia, mielenkiintoisia ja haastavia työtehtäviä ja opitaan jatkuvasti uutta. Kuljettajilla on usein useita erilaisia ajokortteja ja lupakortteja taskussaan.

Maarakennuskoneen kuljettajan työ vaatii erityistä tarkkuutta ja huolellista otetta. Ammatissa voi istua kaivinkoneen, puskutraktorin, pyöräkuormaajan, maansiirtoauton tai kiinteistönhoitokoneen ohjaamossa. Maarakennuskoneenkuljettaja voi toimia myös murskauslaitoksen hoitajana. Työtä tehdään putkilinjojen rakennustöiden, kaapiverkkojen ja viheralueiden rakennustöiden sekä ympäristökivetysten ja piharakentamisen parissa.

Osa maarakennusalan ammattilaisista on laajentanut osaamistaan muoviputken histaus- ja asennustehtäviin. Muoviputken hitsaajalla on muovisten vesijohto-, paineviemärien muovihitsaus- ja asennusvalmiuksia.

Maarakennuskoneenkuljettajan työtehtäviin voi kuulua teiden ja muiden alueiden huolto. Myös koneidenkin huolto- ja kunnossapitotöissä, mittaus- ja maisemointitöissä sekä ympäristönhoitotöissä nähdään alan osaaja.

YSAOn maarakennusalan

Auto- ja logistiikka-alan ammatit

Nykyaikaiset ajoneuvot ja koneet, simulaattorit ja tekoäly ovat logistiikka-alan arkea. Autoalan ja autotekniikan ammattilaiselta hoituu ajoneuvojen huollot, vian määritykset ja korjaukset. Ajoneuvoasentajana voi työskennelä autoliikkeessä, korjaamossa, huoltamossa kuin kuljetusliikkeessäkin. 

Autonkuljettajan jokainen työpäivä on erilainen. Työtehtävät ja ohikiitävät maisemat vaihtuvat päivittäin, olipa kyydissä ihmisiä, tavaroita tai ajoneuvoja. Autonkuljettaja voi ajaa henkilöautolla, taksilla, linja-autolla tai yhdistelmäajoneuvolla. Ajoittain autonkuljettaja matkaa pitkän matkan ulkomaille kuljetustehtävissään. Autonkuljettajia voi nähdä esimerkiksi erilaisissa kuljetusliikkeissä, linja-auto- ja taksiyrityksissä, tuotantolaitosten tai kaupan kuljettajina.

 

la 19.9 Erilliset videot 
klo 9 pehmoeläinlääkärin vastaanotto lyhytvideo Instagramin kautta

 

 


Ylä-Savon ammattiopisto on mukana verkostossa, jonka tavoitteena on luonnonvara-alan valtakunnallinen kehittäminen. Hanketta tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Päivitetty: 30.11.2020 minttu.harju@ysao.fi