Päivä maalla

Etusivu / Suomeksi / Päivä maalla

Päivä maalla 2021 -tapahtuma PERUTTU

YSAO Peltoniemen Päivä maalla 2021 -tapahtuma on peruttu koronaepidemian vuoksi.

Voit kuitenkin tutustua maatalousalaan alla olevista tietoikkunoista,  ja opiskelumahdollisuuksiin voit tutustua täältä.

Tiesitkö tämän? -osiossa pääset tutkailemaan kuvagalleriaa sekä tietoja maataloustyöhön liittyvistä asioista.

 

Tiedätkö mitä ammatteja on maatalousalalla?

Maatalousalalla on monipuolisia töitä upeiden maisemien ja rauhallisten tunnelmien keskellä. Ammatin voi saada esimerkiksi maaseutuyrittäjänä, lomittajana, lomitusyrittäjänä, tilatyöntekijänä, eläintenhoitajana, maatalouskoneenkuljettajana, maatalouskonehuoltajana, maatilatyöntekijänä, sorkkahoitajana tai tuotantoeläintenhoitajana. Maaseudun kehittäjäkin työskentelee maatalouden parissa. Työtehtäviä voi löytyä maataloustarvikekaupasta sekä maaseutuosaajana työ-, kone-, bioenergia-, maisemahoito-, matkailu-, hoiva- tai muita palveluja tarjoavista yrityksistä. Maatilataloudessa toimitaan luonnon ja eläinten ehdoilla, joten työajat ja -olosuhteet vaihtelevat päivästä toiseen. Esimerkiksi maaseutuyrittäjän työhön kuuluu maatilan kasvinviljely ja kotieläintenhoito sekä niissä tarvittavien koneiden ja laitteiden käyttö- ja huoltotyöt. Työnkuvaan voi kuulua myös maatilan metsätalouteen liittyvät työt. Olisiko kiva työskennellä pienten mehiläisten kanssa tai suurien jopa 700 kiloisten nautojen kanssa? Vai valitsetko työn mieluummin uusinta teknologiaa hyödyntävien koneiden parista?

Tiesitkö tämän? -osiossa pääset tutkailemaan kuvagalleriaa sekä tietoja pieneläimiin liittyvistä asioista.

 

Tiedätkö mitä ammatteja on eläintenhoitoalalla?

Miltä tuntuisi, jos opettajan kaverina oppitunneilla olisi koira? YSAOssa toteutetaan koira-avusteista pedagogiikkaa, joka on tavoitteellista, suunnitelmista eläinavusteista opetussuunnitelman mukaista työskentelyä. Sitä toteuttaa koulutettu, alansa ammattilainen koulutetun eläimen kanssa.

Onko sinulla koskaan ollut lihakset kipeänä tai niin sanotusti jumissa? Joskus ihmiset käyvät sen vuoksi hierojalla. Urheilu- ja työkoirien lihakset vaativat säännöllistä lihashuolto, jotta ne pystyvät työskentelemään terveinä. Koirahierojat ovat ammattilaisia tässä tehtävässä ja heitä koulutetaan YSAOlla.

Sinunkin hiuksiasi on varmasti joskus leikattu ja siistitty? Samoin tehdään koirille. Trimmaaja leikkaa ja siistii eli trimmaa sekä hoitaa koiran turkkia.

Ihmisten tavoin eläimetkin tarvitsevat erilaisia terveydenhuolto palveluita esim. rokotuksia, hammashuoltoa ja sairastuessaan lääkitystä, kirurgisia toimenpiteitä ja muuta hoitoa. Eläinklinikoilla tai eläinlääkäriasemilla työskentelee eläinlääkärien kanssa klinikkaeläinhoitajia, jotka huolehtivat eläinten hyvinvoinnista, avustavat leikkaussalissa ja välinehuollossa, ottavat röntgenkuvia ja toimivat laboratoriotehtävissaä sekä asiakaspalvelijoina.

Muita pieneläinalan ammatteja ovat esimerkiksi eläinkaupan yrittäjät ja työntekijät, eläinhoitoloiden työntekijät, mehiläistarhaajat, eläinpuistojen ja -tarhojen eläintenhoitajat, löytöeläinkotien työntekijät, eläinten kouluttajat, työ- ja kilpailueläinten kouluttajat sekä valmentajat.

 
Tiesitkö tämän?
-osiossa pääset tutkailemaan kuvagalleriaa sekä tietoja navettatyöstä, naudoista ja maidon matkasta..


 

Navettatyön ammatteja

Navettatyön ammatit ovat osa maatalousan ammatteja. Alalla on monipuolisia töitä eläinten parissa. Ammattina voi olla esimerkiksi maaseutuyrittäjä, lomittaja, lomitusyrittäjä, tilatyöntekijä, eläintenhoitaja. sorkkahoitaja tai tuotantoeläintenhoitaja.

Sorkkahoitaja hoitaa eläinten sorkkia erilaisin välinein ja keinoin. Hän huomioi työssään eläinten hyvinvoinnin ja tunnistaa sorkkasairaudet sekä arvioi eläinlääkärin hoidon tarpeellisuuden. Sorkkahoitaja opastaa ja kertoo sorkkien hoidosta ja sorkkasairauksien ennaltaehkäisystä.

Maatilataloudessa toimitaan luonnon ja eläinten ehdoilla, joten työajat ja -olosuhteet vaihtelevat päivästä toiseen. Esimerkiksi maaseutuyrittäjän työhön kuuluu maatilan kasvinviljely ja kotieläintenhoito. 

Tiesitkö tämän? -osiossa pääset tutkailemaan kuvagalleriaa sekä tietoja maarakennustöistä, ajoneuvoasentajista ja YSAOn ajoneuvoista.

 

Maarakennusalan ja logistiikka-alan ammatit

Maarakennus- ja logistiikka-alalla löytyy hyvin erilaisia työtehtäviä. Tehtävissä kohdataan jatkuvasti uusia, mielenkiintoisia ja haastavia työtehtäviä ja opitaan jatkuvasti uutta. Kuljettajilla on usein useita erilaisia ajokortteja ja lupakortteja taskussaan.

Maarakennuskoneen kuljettajan työ vaatii erityistä tarkkuutta ja huolellista otetta. Ammatissa voi istua kaivinkoneen, puskutraktorin, pyöräkuormaajan, maansiirtoauton tai kiinteistönhoitokoneen ohjaamossa. Maarakennuskoneenkuljettaja voi toimia myös murskauslaitoksen hoitajana. Työtä tehdään putkilinjojen rakennustöiden, kaapiverkkojen ja viheralueiden rakennustöiden sekä ympäristökivetysten ja piharakentamisen parissa.

Osa maarakennusalan ammattilaisista on laajentanut osaamistaan muoviputken histaus- ja asennustehtäviin. Muoviputken hitsaajalla on muovisten vesijohto-, paineviemärien muovihitsaus- ja asennusvalmiuksia.

Maarakennuskoneenkuljettajan työtehtäviin voi kuulua teiden ja muiden alueiden huolto. Myös koneidenkin huolto- ja kunnossapitotöissä, mittaus- ja maisemointitöissä sekä ympäristönhoitotöissä nähdään alan osaaja.


Nykyaikaiset ajoneuvot ja koneet, simulaattorit ja tekoäly ovat logistiikka-alan arkea. Autoalan ja autotekniikan ammattilaiselta hoituu ajoneuvojen huollot, vian määritykset ja korjaukset. Ajoneuvoasentajana voi työskennelä autoliikkeessä, korjaamossa, huoltamossa kuin kuljetusliikkeessäkin. 

Autonkuljettajan jokainen työpäivä on erilainen. Työtehtävät ja ohikiitävät maisemat vaihtuvat päivittäin, olipa kyydissä ihmisiä, tavaroita tai ajoneuvoja. Autonkuljettaja voi ajaa henkilöautolla, taksilla, linja-autolla tai yhdistelmäajoneuvolla. Ajoittain autonkuljettaja matkaa pitkän matkan ulkomaille kuljetustehtävissään. Autonkuljettajia voi nähdä esimerkiksi erilaisissa kuljetusliikkeissä, linja-auto- ja taksiyrityksissä, tuotantolaitosten tai kaupan kuljettajina.

Päivitetty: 4.8.2021 minttu.harju@ysao.fi