Uraohjaus työelämään tai jatko-opintoihin

Etusivu / Suomeksi / Info / Opiskelijan, huoltajan ja opintoihin ohjaavan info / Uraohjaus työelämään tai jatko-opintoihin

Amiksesta työelämään! -oppitunnit

Amiksesta työelämään –malli on tarkoitettu ensisijaisesti Sinulle opiskelijoiden päättövaiheessa oleva opiskelija. Amiskasta työelämään –oppitunteja on kalenteroitu kaikille YSAOn kampuksille kerran kuussa. Vastuuohjaaja voi nostaa opintotarjottimelta Amiskasta työelämään- oppitunnit työjärjestykseesi. Ole siis aktiivinen ja pyydä vastuuohjaajaasi tai opinto-ohjaajaasi avuksi, jos sinulta puuttuu opintojen päättövaiheessa työpaikka tai tarvitset ohjausta jatko-opintojen suunnittelussa. 

Amiksesta työelämään oppituntien aikana saat pienryhmässä ohjausta työn hakemiseen, piilotyöpaikkojen kartoittamiseen ja yritysten kontaktoimiseen. Jos sinulla on kiinnostusta jatko-opintoihin, saat tietoa hakemisesta, hakuajoista, pääsyvaatimuksista ja pääsykokeista. 
Amiksesta työelämään oppitunneilla on mukana vierailijoita eri yrityksistä, työllisyyshankkeista ja esimerkiksi vuokratyönantajat esittäytyvät mahdollisuutena päästä työpaikkaan kiinni. Amiksesta työelämään toteutuksesta vastaavat opinto-ohjaajat. Saat mallin avulla konkreettista apua oman työ- ja opiskelu-urasi suunnitteluun opintojen päättymisvaiheessa.  Työelämätreffit

Työelämätreffit on suunniteltu osaksi opintojasi helpottamaan Sinun ja työelämän kohtaamista. Työelämätreffeillä tapaat oman alasi työelämän edustajia ja sinulla on mahdollisuus kuulla millaisia työtehtäviä Työelämätreffeille osallistuvissa työpaikoissa olisi. Työelämätreffit toteutetaan pääsääntöisesti toisen opiskeluvuotesi aikana, mutta niihin voi osallistua muulloinkin, jos koet tarpeelliseksi tavata työnantajia yhdessä muiden saman alan opiskelijoiden kanssa.

Työelämätreffit on kokonaisuus, joka koostuu kolmesta kolmen tunnin mittaisesta työpajasta. Kahden ensimmäisen työpajan aikana kutsutaan työelämän edustajat verkostoitumistyöpajaan ja valmistaudutaan työelämän edustajien tapaamiseen. Kolmannen työpajan aikana työelämän edustaja tulevat vierailemaan noin 1,5 tunnin mittaisille Työelämätreffeille. Treffitapahtuman aikana opiskelijat kiertävät pienryhmissä työelämän edustajien pisteissä ja voivat keskustella työ- ja opiskelumahdollisuuksista. 

Työelämätreffeillä Sinulla on mahdollisuus esitellä osaamistasi työelämän edustajille ja jättää heille CV:si ja yhteystietosi. Saat kuulla millaisia työmahdollisuuksia erilaisissa työpaikossa voisi olla tarjolla ja voisiko johonkin yritykseen päästä koulutussopimuksella tai oppisopimuksella opintojen aikana. 

Normet Oy:n Aleksi Vornanen haastattelee kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoita Työelämätreffeillä
Kuvassa: Normet Oy:n Aleksi Vornanen haastattelee kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoita Työelämätreffeillä

 

Tie työelämään tai jatko-opintoihin

Toisen asteen ammatillinen koulutus antaa hyvät eväät työllistyä tai jatkaa opintoja korkeakoulussa. Ammatillisen perustutkinnon suorittanut voi jatkaa opintoja myös ammattitutkintoon tai erikoisammattitutkintoon. Yleinen jatko-opintokelpoisuus tarkoittaa, että ammatillisen koulutuksen suoritettuaan voi hakea mihin tahansa ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Opiskelija laatii heti opintojen alkuvaiheessa urasuunnitelman vastuuohjaajansa kanssa. Suunnitelmaa päivitetään säännöllisesti opintojen aikana. Opiskelijan tulevaisuuden suunnitelmat tarkentuvat valmistumiseen saakka ja valmistumisen jälkeiselle tielle töihin tai jatko-opintoihin.

Kysy lisää opinto-ohjaajilta ja tutustu www.opintopolku.fi

 

 

  Jatko-opintomahdollisuudet kuvio

 

 

Päivitetty: 4.9.2020 anttoni.virpi@ysao.fi