Tietotekniset palvelut


Tietohallintopalvelut vastaavat kaikista Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän ja Ylä-Savon ammattiopiston tietoteknisistä palveluista, kuten laitteistojen ylläpidosta, tietoliikenteestä, ohjelmistoasennuksista, käyttäjätuesta jne.

Alle on koottu tietoa opiskelijoille tarkoitetuista palveluista.   

 

Eduhelppi - Opiskelijoiden oma tietotekninen apu

Eduhelppi neuvoo, ohjaa sekä opastaa tietokoneiden ja mobiililaitteiden käytössä kaikkia YSAOn opiskelijoita paikkakunnasta riippumatta. 

Eduhelpin toiminnasta vastaa tieto- ja viestintätekniikka-alan opiskelijat ja opettajat.


Palveluaika ma-pe  klo 8.15-14.00  

Puh. 040 827 7020
eduhelppi(at)edu.ysao.fi
 

 
Käyttäjätunnukset

Jokaiselle Ylä-Savon ammattiopiston perustutkinto-opiskelijalle luodaan AD:hen (Active Directory) lähiverkon käyttäjätunnus opiskelun alkaessa ja tämä käyttäjätunnus on voimassa koko opiskelun ajan.

Käyttäjätunnukset luodaan, päivitetään ja poistetaan Primus-opiskelijahallinto-ohjelman tietojen perusteella. Käyttäjätunnus ja salasana lähetetään opiskelijalle tekstiviestillä. Viestissä on myös linkki YSAO:n käyttösääntöihin, joita opiskelija sitoutuu noudattamaan käyttäjätunnusta käyttäessään. Jos opiskelijalla ei ole matkapuhelinta, tunnukset toimitetaan kirjeessä.

Jotta vältyttäisiin useilta erillisiltä käyttäjätunnuksilta, opiskelijoiden käyttämien järjestelmien käyttäjähallinnat on liitetty AD:hen. Toisin sanoen samalla käyttäjätunnuksella voi kirjautua YSAO:n lähiverkon tietokoneille sekä käyttää sähköpostia, Wilmaa, ItsLearning ja langatonta verkkoa.

Salasanan uusiminen tekstiviestillä

Jos olet unohtanut YSAO:n verkon salasanasi (joka käy myös esim. sähköpostiin, Wilmaan ja ItsLearningiin), saat uuden salasanan helposti tekstiviestillä.

Salasanan uusiminen tekstiviestillä vaatii, että Primus-opiskelijahallinto-ohjelmaan on tallennettu käytössäsi oleva matkapuhelinnumero. Jos Primuksessa on vanha matkapuhelinnumero, salasanan uusiminen ei onnistu. Kun matkapuhelinnumerosi muuttuu, muista käydä opintotoimistossa kertomassa uusi puhelinnumerosi.

Kun haluat uuden salasanan, lähetä omasta matkapuhelimestasi numeroon 0447388833 tekstiviesti:
 
SALASANA käyttäjätunnus henkilötunnuksen neljä viimeistä merkkiä 
 
HUOM! Käytä viestiä kirjoittaessasi välilyöntiä, muuten viestisi ei mene perille oikeassa muodossa. 

Ollessasi ulkomailla lisää puhelinnumeron eteen Suomen suunta, jolloin puhelinnumero on +358447388833.

Esimerkki: Matti Meikäläisen käyttäjätunnus on matti.meikalainen@edu.ysao.fi ja henkilötunnus 123456-789A. Kun Matti haluaa uuden salasanan, hän lähettää omasta matkapuhelimestaan numeroon 0447388833 tekstiviestin:

 salasanan vaihto tekstiviestillä netti.png

Jos antamasi tiedot ovat oikein ja salasanan uusiminen onnistuu, saat uuden salasanan tekstiviestillä. Saat tekstiviestin myös epäonnistuneesta salasanan uusimisyrityksestä.

Palvelun käyttäminen maksaa normaalin tekstiviestin lähettämisen verran.

Palvelun väärinkäyttöä käsitellään tietomurtoyrityksenä.

Vinkki: Talleta matkapuhelimeesi yhteystietoihin numero 0447388833 esim. nimellä salasanan vaihto, jolloin sinun ei tarvitse opetella ulkoa kyseistä puhelinnumeroa.

Salasanan vaihtaminen

Jos haluat vaihtaa salasanasi, voit tehdä sen osoitteessa https://salasana.ysao.fi.

Vaihtaminen onnistuu vain, jos muistat nykyisen salasanasi. Mikäli olet unohtanut salasanasi, pyydä uutta tekstiviestillä yllä olevan ohjeen mukaisesti.

salasanan vaihtaminen.png

Langaton verkko

YSAO-Opiskelija on langaton verkko (WLAN) opiskelijoiden käyttöön. Verkkoon kirjaudutaan omilla AD-käyttäjätunnuksilla. Tässä verkossa voi käyttää opiskelijoiden omia päätelaitteita (kannettavat tietokoneet, tabletit, älypuhelimet jne.).

Käyttää vastaa itse käyttämiensä päätelaitteiden tietoturvasta esimerkiksi käyttöjärjestelmän tietoturvapäivityksistä, virustorjunnasta ja palomuurista. Jokainen käyttää palvelua omalla vastuullaan.

Lisätietoja ja ohjeita löytyy alla olevasta liitetiedostosta.

Office-paketti
Office-alisivulta löydät ohjeita Office 365 ProPlus -ohjelmistopaketin hankkimiseen.
Liitetiedostot
Salasanan vaihto tekstiviestillä -ohje.pdf (683,7 kB) 2.10.2019 15.04
YSAO-Opiskelija -langaton verkko.pdf (406,8 kB) 29.12.2011 10.08
Päivitetty: 29.9.2021 minttu.harju@ysao.fi