Iisalmen seudun urheiluakatemia

Iisalmen seudun urheiluakatemia

Hanki ammatillinen pätevyys, ja mahdollista onnistuminen omassa urheilulajissasi samanaikaisesti. Iisalmen seudun urheiluakatemiassa yhdistät kilpaurheilun sekä opiskelun vaivattomasti. Saat joustavuutta poissaoloihin, jotka johtuvat valmennusleireistä ja kilpailumatkoista. Lisäksi pystyt sisällyttämään valmentautumista opintoihisi.

Tulosta hakulomake iisalmi.fi-sivuilta

urheilu_jalkapallo.jpg

Joukkuelajeissa sinulla on mahdollista saada ohjattua harjoitusta valmentajaopettajan johdolla, mikäli niihin on riittävä määrä ilmoittautuneita.

Yksilölajeissa toteutat omatoimisia harjoituksia henkilökohtaisen ohjelman mukaisesti. 

Lajikohtaisen harjoituksen lisäksi lukuvuosittain järjestetään noin kaksi kertaa yhteisiä luentoja tai teemaharjoituksia.

Oppilaitoksen toimesta opiskelija saa käyttöönsä akatemiakortin, johon sisältyy uimahallin ja kuntosalin vapaa käyttö uimahallin aukioloaikoina. Kortti on vain henkilökohtaiseen käyttöön.

 

Tavoitteet

 • Opiskelun ja kilpaurheilun yhteensovittaminen
 • Oppilaitosten ja urheiluseurojen välinen yhteistyö
   

Akatemiassa mukana olevat oppilaitokset

- Juhani Ahon koulu (9. luokat)
- Lyseontien koulu, Sonkajärvi (9. luokat)
- Vieremän Kirkonkylän koulu (9. luokat)
- Iisalmen lyseo
- Sonkajärven lukio
- Vieremän lukio
- Ylä-Savon ammattiopisto
- Savon ammattiopisto, Iisalmi
- Savonia-ammattikorkeakoulu, Iisalmi
 

Haku

Urheiluakatemiaan voivat hakea sekä yksilö- että joukkuelajien urheilijat. Ammattiopistojen ja Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoille on jatkuva haku.

Haku tehdään lukuvuodeksi kerrallaan, ja akatemia voi rajoittaa jonkin verran opiskelijan muuta valinnaisuutta. Esimerkiksi useamman tutkinnon suorittavat MAHIS-opiskelijat eivät voi osallistua urheiluakatemiaan vaihtojaksojen aikana. Kysy rajoituksista lisää oman oppilaitoksen opinto-ohjauksesta.

Peruskoululaisten hakuaika lukuvuodelle 2021-22 on sama kuin yhteishakuaika eli 22.2.-22.3.2022. Ulkopaikkakunnalta opiskelemaan tulevat voivat jättää hakemuksensa vielä lukuvuoden alussa. 

Hakulomakkeita saa opinto-ohjauksesta tai tulostamalla se akatemian kotisivulta www.iisalmi.fi/urheiluakatemia

Täytetty hakulomake palautetaan opinto-ohjaajalle. Valmennusjaos suorittaa valinnan.

Valintakriteerit

 1. Opiskelijalla on halu menestyä myös opinnoissa.
 2. Opiskelu edellä mainituissa oppilaitoksissa.
 3. Opiskelija on urheiluvalmennuksessa ja sitoutunut valmennukseen. Mikäli jossain joukkuelajissa hakijamäärä ylittää maksimaalisen ryhmäkoon, valmennusjaos päättää, ketkä akatemiaan hyväksytään. Näissä tapauksissa valinta tehdään lukuvuodeksi kerrallaan.
 4. Opiskelijalla tulee olla suositus omalta valmentajalta.
 5. Opiskelijalla tulee olla suositus omasta oppilaitoksesta.
 6. Opiskelija sitoutuu savuttomuuteen (tupakka, sähkötupakka ja nuuska) ja päihteettömyyteen.

Hakiessa tulee tiedostaa, että akatemia rajoittaa opiskelijan muuta valinnaisuutta. Esimerkiksi toisen asteen MAHIS-opiskelijat eivät voi osallistua urheiluakatemiaan ns. vaihtojaksojen aikana. Rajoitukset selviävät parhaiten oman oppilaitoksen opinto-ohjauksesta.

 

Käytännön ohjeita

 1. Harjoitusajat ovat tiistaisin ja torstaisin klo 8-10, jos ei erikseen ole muuta sovittu.
 2. Aamuharjoitusta ei ole tarkoitettu iltaharjoituksen korvaajaksi, vaan se mahdollistaa harjoittelemisen kahdesti päivässä.
 3. Yksilölajeissa urheilijan oman valmentaja laatii harjoitusohjelman, josta toimitetaan kopio koordinaattorille. Joukkuelajeissa valmentajaopettajat suunnittelevat ja ohjaavat yhteiset harjoitukset.
 4. Yksilölajin urheilija pitää harjoituspäiväkirjaa, josta toimitetaan kopio valmentajan allekirjoittamana koulun yhteyshenkilölle neljä kertaa lukuvuodessa (ennen syyslomaa, joululomaa ja hiihtolomaa sekä ennen kevätlukukauden päättymistä). Harjoituspäiväkirjasta tulee selvitä vähintään harjoitusaika ja harjoituksen sisältö.
 5. Harjoitukset ovat osa koulun työsuunnitelman / toimintasuunnitelman mukaista toimintaa. Näin ollen harjoituksissa on voimassa oman oppilaitoksen järjestyssäännöt. Koulun vakuutukset ovat voimassa vain sovittuina harjoitusaikoina.
 6. Opiskelija voidaan erottaa urheiluakatemiasta, mikäli hän on poissa harjoituksista ilman perusteltua syytä tai hän ei täytä enää akatemiakriteerejä (esim. valmentautumisessa tai muussa opiskelussa on selkeitä laiminlyöntejä).
 7. Akatemia mahdollistaa valmentautumisen osin kouluaikana, mutta pääpaino on opiskelussa. Jos akatemiatoiminta haittaa muuta opiskelua kohtuuttomasti, keskustele asiasta oman opinto-ohjaajasi ja valmentajasi kanssa.
   

Lisätietoja

Koordinaattori Jari Hiltunen
puh. 050 517 1437

YSAO
Jukka Ikonen
puh. 0400 792 849
jukka.ikonen@ysao.fi

Päivitetty: 25.11.2021 minttu.harju@ysao.fi