NYT Nykyaikainen navettateknologia osaamisverkosto

Etusivu / Suomeksi / Info / Kehittämispalvelut / Projektien esittelyt / NYT Nykyaikainen navettateknologia osaamisverkosto

NYT Nykyaikainen navettateknologia osaamisverkostohanke

Nykyaikaista navettateknologiaa on jo käytössä monilla suomalaisilla maitotiloilla, mutta aiheeseen liittyvän tutkimuksen ja koulutuksen tarve on ilmeinen. Teknologiaa hyödyntävät suuret lypsykarjatilat, ja suurten tilojen osuus maidontuotannossa kasvaa erittäin nopeasti. Nopea teknologian ja tietotekniikan kehitys tulee avaamaan maatalouteen uusia mahdollisuuksia liittyen tilojen johtamiseen, työmäärän hallintaan sekä karjanhoitajan ja karjan terveyden ja hyvinvoinnin varmistamiseen.

Samalla kuitenkin virheellisten teknologiavalintojen mahdollisuus kasvaa tilatasolla. Viljelijät ovat pääasiassa laitevalmistajien tarjoaman informaation varassa, ja kokemus on jo osoittanut, että laitteet eivät ole esim. luotettavuudeltaan aina vastanneet viljelijöiden odotuksia.

NYT Nykyaikainen navettateknologia hankkeen tavoitteena on kohentaa jo olemassa olevien teknologioiden tasoa maidontuotannossa ja auttaa tiloja välttämään virheinvestointeja. NYT-hanke toimii vuorovaikutuksessa viljelijöiden kanssa ja hyödyntää heidän kokemuksiaan navettateknologioista. NYT-hanke tulee hankkimaan vuosien 2010–2012 aikana hankerahoituksella laitteistoja, jotka soveltuvat tutkimukseen ja lähinnä lypsykarjatiloille. Hankkeen tarkoituksena on testata toimivatko laitteet laitevalmistajan lupaamalla tavalla (oma EAKR -hanke). Tutkitusta tiedosta muodostetaan koulutuspaketteja, jotka ovat suunnattu tuottajille ja alan opiskelijoille.

Hankkeen toteutukseen osallistuvat MTT, Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu sekä Ylä-Savon ammattiopisto (Peltosalmi) ja Pohjois-Savon ammatti- ja aikuisopisto (Muuruvesi). Hanke toimii yhteistyössä myös Maito-Savon koulutustarjonnan kanssa.

Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä / Ylä-Savon ammattiopisto
Yhteyshenkilöt:
Aikuisopettaja Kotieläintuotannon lehtori
Jarkko Penttinen Johanna Virtanen
040 5686 215 0400 798 523

luonnonvara-alan hankekoordinaattori
Riina Huttunen
0400 – 793 129
etunimi.sukunimi@ysao.fiRahoittajia:
131274_OPH_hankelogo.jpgEakr.jpg   eu_sosiaalirahasto_pieni_logo.jpg   vipuvoimaaEU_.gif  
ELY_LA01_Logo___FI_B____RGB.JPG

Liitetiedostot
NYT tiivistelmä.pdf (210 kB) 2.12.2011 13.14
Päivitetty: 29.12.2014 tuija.kokkonen@ysao.fi