Tarjoilija

Kokki-ja-tarjoilija-yhteishaku-1200x628-px-2018_ilmantekstia.jpg

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto
Asiakaspalvelun koulutusohjelma, 180 osp
tarjoilija

Ammattinimikkeet

Tarjoilija, kokki, vastaanottovirkailija

Haku yhteishaussa

www.opintopolku.fi

Jatkuva haku

Jo tutkinnon suorittaneille nuorille tai aikuisille.
www.ysao.fi/jatkuva

Kysy lisää koulutuksesta

Koulutusvastaava Eija Vesterinen
p. 0400 783 461
eija.vesterinen(at)ysao.fi

Sain työpaikan ravintolasta jo opiskeluaikana.

Jasmina Paakkanen on kolmannen vuosikurssin tarjoilija-opiskelija Ylä-Savon ammattiopistossa.
Tähtäimenään Jasminalla on hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto. Haastattelua tehtäessä Jasmina oli työssäoppimisjaksolla Bar & Cafe Gracevillessa, joka on Iisalmessa sijaitseva hampurilaisbaari, kahvila, urheilu- ja rokkibaari. Opiskelun ja työssäoppimisjakson ohessa hän on saanut myös töitä Gracevillesta.


Tarjoilijan työtehtävät 


Tarjoilija hallitsee erityyppisten ravintoloiden salityöskentelyn. Hän huolehtii ravintolan tekstiileistä, astioista, laseista ja ruokailuvälineistä sekä kattaa ja siistii pöytiä. Tarjoilijalla on hyvä ruoka- ja juomatuntemus jotka ovat osa hyvää ammattitaitoa. Työssä tarvitaan palvelu- ja kielitaitoa erilaisten asiakasryhmien palvelutilanteissa. Tarjoilijan tulee hallita myös myyntityö, kassatoiminnot ja erilaiset tarjoilutavat toimipaikan liikeidean mukaan. 

Ammatin vaatimukset 

Tarjoilijan työ edellyttää hyvää myynti-, esiintymis- ja yhteistyötaitoja. Tarjoilijan työ vaatii taitoa itsenäiseen työskemtelyyn ja joustavia ryhmätyötaitoja nopeasti vaihtuvissa tilanteissa. Työ vaatii ystävälliyyttä, huolellisuutta, palveluhenkisyyttä, joustavuutta ja ongelman ratkaisutaitoa. Ravintola- ja cateringalalla on useita suuntautumisvaihtoehtoja. Työpäivät ovat vaihtelevia ja työtehtävät moninaisia. Esimerkiksi työajat vaihtelevat paljon valitsemasi ammatin mukaan. Ammatinvalinnasta riippumatta hyvä stressinsietokyky, sosiaalisuus ja palvelualttius ovat alan valttikortteja. 

Tarjoilija_fantasia5_oppisopimus.jpg

Työpaikat

Tarjoilijan työpaikkoja ovat mm. anniskelu- ja ruokaravintolat, kahvilat, laivaravintolat, yökerhot, henkilöstöravintolat, liikennneasemat, pikaruokalat, juhla- ja pitopalveluyritykset sekä matkailu- sekä suurtalousalan toimipaikat.

Terveydentilasuositukset

Tarjoilija, Kokki, Vastaanottovirkailija ravintola- ja catering-alan perustutkintokoulutuksessa edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen riittävää fyysistä kuntoa. Henkilöllä ei saa olla sairauksia, jotka vaarantaisivat hänen oman, muiden työntekijöiden tai asiakkaiden terveyden tai turvallisuuden.

Henkilön sopivuutta erilaisiin työtehtäviin voidaan joutua harkitsemaan
oireiden ja toiminnan vajavuuden perusteella mm. seuraavissa sairauksissa:
• epilepsia tai muut tasapainoon vaikuttavat sairaudet
• näön tai kuulon heikkous
• tasapainoelimistön toiminnan häiriöt
• tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet
• allergiat
• psyykkiset sairaudet

Jatkokoulutusmahdollisuuksia

Ammattikorkeakoulujen matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto tarjoaa suuntautumisvaihtoehtoina hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelman sekä hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelman. Opinnot kestävät n. 3,5 vuotta. Koulutus on mahdollista suorittaa myös aikuiskoulutuksena.

Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelmasta valmistunut restonomi voi muun muassa johtaa majoitus- tai ravitsemisliikettä tai matkailualan organisaatiota tai työskennellä elintarvike- tai ravintoalalla. Hänen tehtävänimikkeitä ovat esimerkiksi hotellinjohtaja, hotellin myyntisihteeri, hovimestari, keittiöpäällikkö, ravintolapäällikkö, ravitsemispäällikkö ja vastaanottopäällikkö.

Uutta! Onko sinulla jo ravintola- ja cateringalan perustutkinto suoritettuna?

Voit suorittaa vain tutkinnonosia tai kokonaan toisen osaamisalan jo suorittamastasi perustutkinnosta (esim. oppisopimuksella):

Suuntautumisvaihtoehdot
• Kokki –> tarjoilija
• Tarjoilija -> kokki

Katso lisätietoja osaamisalaopinnoista alla olevasta liitetiedostosta.

Katso video:

 

Päivitetty: 16.2.2018