Sähköasentaja

Sähköasentaja-yhteishaku-1200x628-px-2018_ilmantekstia.jpg

Tutkinnon nimi ja laajuus

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, sähkö- ja automaatiotekniikan osaamisala 180 osp
sähköasentaja
Aiemmin sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto
ePerusteet

Ammattinimikkeet

Sähköasentaja

Haku yhteishaussa

www.opintopolku.fi

Jatkuva haku

Kaikille hakijoille, sekä nuorille että aikuisille.
www.ysao.fi/jatkuva

Kysy lisää koulutuksesta

Harri Venehsalo
p. 040 630 4698
harri.venehsalo(at)ysao.fi

Visuaalinen opetussuunnitelma

Katso lisää

 

Kiinnostaisiko työskentely vauhdilla kehittyvän sähkötekniikan parissa? 

Työ, jossa ei helposti pitkästy? Jossa näkee, kokee ja oppii jatkuvasti uutta? 

Sähköasentajan työssä tehtävät ja työskentelypaikat vaihtelevat viikosta toiseen. Työpäivät kuluvat erilaisten sähkölaitteiden, koneiden, mittareiden, valaisimien, muuntajien ja sähkökeskuksien asennusten, korjausten ja huollon parissa.

Oppimisympäristö yrityksessä
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto-opiskelijat opiskelevat osan tutkinnostaan E Avenue Oy:lla, jonne on rakennettu sähköalan oppimisympäristö. E Avenuen päätuotteita ovat erilaiset sähkönjakokeskukset. Tutustu oppimisympäristöön tästä!

Työpaikat ja työtehtävät
Sähköurakointiliikkeessä sähköasentajan työhön kuuluu yleensä uudis- ja korjausrakennuskohteiden sähkö-, tele- ja LVI-järjestelmien sähköasennustyöt sekä käytössä olevien järjestelmien ja erilaisten sähkökoneiden ja -laitteiden asennus-, korjaus- ja huoltotyöt. Sähkön tuotanto- ja jakelulaitoksissa sähköasentaja tekee sähköasema-asennuksia, ilmajohto- ja maakaapelitöitä, ohjaus- ja suojausjärjestelmien asennuksia ja on mukana muissä sähkön tuotanto- ja jakelutehtävissä.

Teollisuuslaitoksessa sähköasentaja asentaa sähkönjakelujärjestelmän, tuotannon ohjaus- ja valvontajärjestelmän, tuotantokoneet ja -kojeet käyttökuntoon sekä opastaa työntekijöitä koneiden käytössä. Hän vastaa myös sähkölaitteiden toiminnasta ja huollosta. Sähköasentajan työhön kuuluu mm. sähköpiirustusten ja asennusohjeiden lukemista ja soveltamista sekä asennustarvikeluetteloiden sekä aikakaavioiden laatimista. Työhön kuuluu usein myynti-, neuvonta- ja opastustehtäviä. 

Ammattitaitovaatimukset 
Sähköasentajan työ edellyttää sähköteknistä osaamista, johon sisältyy erityisesti sähköturvallisuusmääräysten sekä sähköasennusnormien tunteminen ja noudattaminen. Nopeasti kehittyvä sähkötekniikka edellyttää uusien asioiden oppimista ja osaamista. Teknisen osaamisen lisäksi työssä tarvitaan yhä enemmän asiakaspalvelu- ja markkinointitaitoja, yhteistyökykyä sekä vieraiden kielten hallintaa.

Terveydentilasuositukset
Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksessa edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen riittävää fyysistä kuntoa. Henkilöllä ei saa olla sellaisia synnynnäisiä tai hankittuja sairauksia, jotka vaarantaisivat hänen oman tai muiden lähellä työskentelevien terveyden tai turvallisuuden.

Mahiksen eli kaksoistutkinnon avulla on mahdollista suorittaa myös lukion oppimäärä ja ylioppilastutkinto.

Uutta! Onko sinulla jo sähkö- ja automaatioalan perustutkinto suoritettuna?

Voit suorittaa vain tutkinnonosia tai kokonaan toisen osaamisalan jo suorittamastasi perustutkinnosta (esim. oppisopimuksella):

Suuntautumisvaihtoehdot
• Sähköasentaja > automaatioasentajaksi 
• Automaatioasentaja > sähköasentajaksi

 
Katso lisätietoja osaamisalaopinnoista alla olevasta liitetiedostosta.

sähköasennusta-Taitaja2011-kilpailuissa.gif

 

Katso videot:

 

Huom! Sähkö- ja automaatioalalla EAvenue yritysympäristössä videon Back to Amiska kohdassa 3.57

Päivitetty: 6.8.2020 minttu.harju@ysao.fi