Ratsastuksenohjaaja

pieni_välinevarasto03_MON5987.jpg

Tutkinnon nimi ja laajuus

Hevostalouden perustutkinto,
ratsastuksenohjaaja, 180 osp
myös yo-paikkoja
ePerusteet

Ammattinimikkeet

Ratsastuksenohjaaja

Jatkuva haku

Kaikille hakijoille, sekä nuorille että aikuisille.
www.ysao.fi/jatkuva

Kysy lisää koulutuksesta

Koulutusvastaava Tuovi Huttunen
p. 0400 793 135
tuovi.huttunen(at)ysao.fi

Kaksoistutkintomahdollisuus
MAHIS-opinto-ohjaaja Ritva Ikonen
p. 0400 793 126, ritva.ikonen(at)ysao.fi

YSAOn kielitaitovaatimus

Tutustu YSAOn kielitaitovaatimuksiin
Ratsastuksenohjaaja pitää yllä hevosten koulutustasoa sekä kouluttaa ja perehdyttää asiakkaitaan ratsastuksen saloihin. Ratsastuksenohjaaja työskentelee yleensä ratsastus-, ravi- tai vaellustalleilla, oppilaitoksissa tai ratsastustoimintaa järjestävissä hevosalan yrityksissä. 

Kärsivällisyys ja maltti on valttia, sillä ratsastuksenohjaajan arkeen kuuluu ratsastustuntien pitäminen ryhmille, joiden taso voi olla hyvinkin vaihteleva. Työnkuvaan kuuluu myös hevosten hoitoa, tallitöitä sekä hevosten ratsastamista ja ajamista. Ratsastuksenohjaajalta kysytään hyvää yleiskuntoa ja joustavuutta sekä hyvää asennetta ja pitkää pinnaa, joita mm. kilpailujen tiukka rytmi vaatii. Niin itsenäiset otteet kuin myös hyvät tiimityöskentelytaidot ovat tässä työssä tarpeen. 

Ota nyt ohjakset käsiisi, hyppää yli esteiden ja hae Ylä-Savon ammattiopistoon opiskelemaan ratsastuksenohjaajaksi!

Työtehtävät
Ratsastuksenohjaajan työhön kuuluu ohjattujen ratsastustuntien pitäminen eritasoisille asiakasryhmille, ratsastustallin tai -koulun hevosten terveydentilan seuranta, tallityöt, hevosten liikutuksia ratsastaen, erilaisten hevosharrastekerhojen pitäminen ja yhteistyö ratsastusseurojen kanssa.

Hevosalan työpaikat
Ratsastuksenohjaaja voi hakea töitä ratsastustalleilta ja -kouluista, vaellustalleilta ym. hevosalan yrityksistä, joissa järjestetään ohjattua ratsastustoimintaa. Osa koulutuksen käyneistä perustaa oman yrityksen tai jatkaa maatilayrittämistä ja hevostalouden kehittämistä omalla tilallaan.

Ammatin vaatimukset
Hevosalan ammatit ovat fyysisesti raskaita ja vaativat hyvää yleiskuntoa. Ammatit edellyttävät itsenäistä ja oma-aloitteista työskentelyä. Muuttuvat olosuhteet, erilaiset asiakasryhmät ja kilpailujen nopeat aikataulut edellyttävät positiivista asennetta, kykyä joustaa ja toimia yhteistyössä valmentajien, kilpailijoiden ja harrastajien kanssa.

Hevosalan työntekijän on viihdyttävä hyvin eläinten parissa sekä jatkuvasti ylläpidettävä ja kehitettävä hevosten käsittelytaitoaan. Rehun- tai eläinpölylle allergisille nämä työt eivät sovellu.

Terveydentilasuositukset

Hevostalousalalla ja hevostalouden koulutuksessa edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen riittävää fyysistä ja henkistä kuntoa. Henkilöllä ei saa olla sellaisia synnynnäisiä tai hankittuja sairauksia, jotka vaarantaisivat hänen oman tai muiden lähellä työskentelevien terveyden tai turvallisuuden. 

Henkilön sopivuutta erilaisiin hevosalan työtehtäviin voidaan joutua harkitsemaan oireiden ja toiminnan vajavuuden perusteella mm. seuraavissa sairauksissa: 
• allergia 
• astma 
• epilepsia tai muut tasapainoon vaikuttavat sairaudet 
• näön heikkous 
• vakava tuki- ja liikuntaelimistön sairaus

Ylä-Savon ammattiopisto on mukana verkostossa, jonka tavoitteena on luonnonvara-alan valtakunnallinen kehittäminen. Hanketta tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Katso videot:

K

Päivitetty: 25.11.2021 minttu.harju@ysao.fi