Maaseutuyrittäjä, lomittaja, lomitusyrittäjä ja tilatyöntekijä

Etusivu / Suomeksi / Hae opiskelemaan / Ammatilliset perustutkinnot / Maaseutuyrittäjä, lomittaja, lomitusyrittäjä ja tilatyöntekijä
Maaseutuyrittäjä eläintenhoitaja yhteishaku 1200x628 px 2018_ei tekstejä.jpg

Tutkinnon nimi ja laajuus

Maatalousalan perustutkinto, maatilatalouden osaamisala,
maaseutuyrittäjä, 180 osp
ePerusteet

Ammattinimikkeet

Maaseutuyrittäjä, lomittaja, lomitusyrittäjä, tilatyöntekijä.

Jatkuva haku

Kaikille hakijoille, sekä nuorille että aikuisille.
www.ysao.fi/jatkuva

Haku aikuiskoulutuksen näyttötutkintoon jatkuvassa haussa

Tutkinto tai sen osat suoritetaan näyttötutkintona henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
www.ysao.fi/koulutuskalenteri

Kysy lisää koulutuksesta

Koulutusvastaava Arja Aalto
puh. 0400 792 802
arja.aalto@ysao.fi

Visuaalinen opetussuunnitelma

Katso lisää

YSAOn kielitaitovaatimus

Tutustu YSAOn kielitaitovaatimuksiin

 

Viihdytkö maalaismaisemissa?
Nautitko maanläheisestä menosta ja luonnosta?
Kiinnostaako sinua erilaiset koneet ja laitteet?
Entäpä eläimet, ovatko ne lähellä sydäntäsi?
Etkä pelkää haasteita, etkä monipuolisia työtehtäviä?
Silloin maaseutuyrittäminen voisi olla sinun juttusi


Maatilatalouden osaamisalan opinnoissa voit suuntautua eläintenhoitoon, koneurakointiin tai kasvinviljelyyn, ja samalla valmistua maaseutuyrittäjäksi. 
Mikäli et kuitenkaan koe yrittäjyyttä omaksi jutuksi, voit toimia lomittajana, tilatyöntekijänä, eläintenhoitajana tai vaikkapa maatalouskaupan ammattilaisena.           

Maatilataloudessa toimitaan luonnon ja eläinten ehdoilla, joten työajat ja -olosuhteet vaihtelevat päivästä toiseen. Työskentely vaatii joustavuutta, hyvää yleiskuntoa sekä itsenäistä, reipasta ja oma-aloitteista otetta.

Maatilatalouden taloussuunnittelu, kirjanpito ja erilaiset alan tietotekniset sovellukset edellyttävät sitä, että olet halukas oppimaan uutta jatkuvasti. Mikäli tunnet omaksesi mullan tuoksun, koneiden jyrinän ja eläinten hörinät, ota kutsu vastaan ja hanki oikeat tiedonjyvät maaseutuyrittäjän ammattiin Ylä-Savon ammattiopistosta!

HUOM! Eläintenhoitajaksi tai maaseutuyrittäjäksi Pohjois-Savossa ainoastaan meillä!


Työtehtävät
Maaseutuyrittäjän työhön kuuluu maatilan kasvinviljelyyn ja kotieläintenhoitoon liittyvät työt sekä niissä tarvittavien koneiden ja laitteiden käyttö ja huoltotyöt. Taloussuunnittelu, kannattavuuden seuranta ja kirjanpidosta huolehtiminen ja niissä käytettävien atk-sovellusten käyttö ovat maaseutuyrittäjän arkipäivää. Työnkuvaan kuuluvat myös maatilan metsätalouteen liittyvät työt.

Työpaikat
Maaseutuyrittäjät voivat hakeutua itsenäisiksi maatilayrittäjiksi, tilatyöntekijöiksi maatiloille, kuntien maatalouslomittajiksi tai itsenäisiksi lomittajayrittäjiksi. Mahdollisia työpaikkoja ovat myös maatalouskaupat ja maatalouskonekorjaamot.

Ammatin vaatimukset
Maatilataloudessa työskentely on fyysisesti melko raskasta ja vaatii siten hyvää yleiskuntoa. Tehtävät vaativat itsenäistä ja oma-aloitteista työskentelyä, halua oppia uutta ja soveltaa sitä käytäntöön sekä vastuuntuntoa. Työskentely luonnon ehdoilla vaatii kykyä joustaa työajoissa ja erilaisissa työolosuhteissa ja toimia yhteistyössä useiden tahojen kanssa.

Maatalousalalla ja maatalousalan koulutuksessa edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen riittävää fyysistä ja henkistä kuntoa. Henkilöllä ei saa olla sellaisia synnynnäisiä tai hankittuja sairauksia, jotka vaarantaisivat hänen oman tai muiden lähellä työskentelevien terveyden tai turvallisuuden. Henkilön sopivuutta
erilaisiin työtehtäviin voidaan joutua harkitsemaan oireiden ja toiminnan vajavuuden perusteella mm. seuraavissa sairauksissa:
• allergia
• astma
• näön heikkous
• vakava tuki- ja liikuntaelimistön sairaus

 

Uutta! Onko sinulla jo maatalousalan perustutkinto suoritettuna?

Voit suorittaa vain tutkinnonosia tai kokonaan toisen osaamisalan jo suorittamastasi perustutkinnosta (esim. oppisopimuksella):

Suuntautumisvaihtoehdot
• Maaseutuyrittäjä –> eläintenhoitajaksi
• Eläintenhoitaja -> maaseutuyrittäjäksi

Ylä-Savon ammattiopisto on mukana verkostossa, jonka tavoitteena on luonnonvara-alan valtakunnallinen kehittäminen. Hanketta tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Päivitetty: 25.11.2021 minttu.harju@ysao.fi