Koneistaja

Asentaja-koneistaja-levyseppähitsaaja-yhteishaku-1200x628-px-2018_ilmante_teksteja.jpg

Tutkinnon nimi ja laajuus

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto,
Tuotantotekniikan osaamisala,
koneistaja, 180 osp
ePerusteet

Ammattinimikkeet

Koneistaja, CNC-koneistaja, työkalunvalmistaja, kunnossapitoasentaja

Haku yhteishaussa Iisalmeen

www.opintopolku.fi

Haku yhteishaussa Vieremälle

www.opintopolku.fi

Jatkuva haku

Kaikille hakijoille, sekä nuorille että aikuisille.
www.ysao.fi/jatkuva

Kysy lisää koulutuksesta

Koulutuksesta ja hakemisesta
koulutussuunnittelija Antti Ronkainen
040 1778 599
hakutoimisto@ysao.fi

Koulutuspäällikkö Jarkko Ruotsalainen
040 177 8536
jarkko.ruotsalainen@ysao.fi

YSAOn kielitaitovaatimus

Tutustu YSAOn kielitaitovaatimuksiin


Tarjoamme kone- ja tuotantotekniikan perustutkintokoulutusta Iisalmessa Asevelikadun toimipaikan lisäksi yritysympäristössä Vieremällä

Moderneina oppimisympäristöinä toimivat kouluilla tapahtuvan lähiopetuksen lisäksi mm. Ponsse Oyj ja muut alueen kumppanuusyritykset. Opiskelu tapahtuu työpaikalla, jossa toteutetaan sekä tietopuolinen että käytännön opetus.

Haku koulutukseen - peruskoulun 9.-luokkalaiset ja ilman tutkintoa olevat
Peruskoulun 9.-luokkalaiset ja ilman tutkintoa olevat hakevat yhteishakuaikana osoitteessa www.opintopolku.fi  Ylä-Savon ammattiopiston kone- ja tuotantotekniikan perustutkintokoulutukseen. Valinta koneistajaksi, asentajaksi tai levyseppähitsaajaksi tehdään ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.

MAHIS- yhteistyöverkoston kautta opiskelijalla on mahdollisuus rakentaa henkilökohtainen henkilökohtaisten tavoitteiden mukainen opiskelupolku. Opiskelijalla on mahdollisuus opiskella lukio-opintoja lukiossa ja suorittaa samanaikaisesti kone- ja metallialan perustutkinto. Lisätietoa kahden tutkinnon opintoihin hakemisesta www.mahis.fi.

Haku koulutukseen - jo ammatillisen tutkinnon tai muun tutkinnon suorittaneet

Ammatillisen perustutkintokoulutuksen jatkuva haku ammatillisen tutkinnon tai muun tutkinnon suorittaneille hakijoille.
Voit hakea joko Vieremän tai Iisalmen koulutukseen www.ysao.fi/jatkuva 

Lisätietoja: Koulutuspäällikkö Jarkko Ruotsalainen, 040 177 8536, jarkko.ruotsalainen(at)ysao.fi

Houkuttaisiko työ järeiden koneiden parissa teknologiateollisuudessa? Työ, jossa tekninen taituruus ja huolellisuus punnitaan?

Koneistaja tekee työtä metallialan yrityksissä, konepajoilla ja verstaissa valmistaen erilaisia koneiden osia ja metallikappaleita niin sorvaamalla, jyrsimällä kuin muidenkin työstömenetelmien avulla. Vaativatkin koneistajan hommat hoituvat joko käsikäyttöisillä koneilla tai ohjelmoitavilla työstökoneilla. 

Koneistajan perustutkinto luo myös loistomahdollisuudet jatkaa opintoja esimerkiksi ammattikorkeakoulussa, jonka jälkeen alaa voidaan tarkastella joko suunnittelijan, osastoinsinöörin tai vaikkapa myyntipäällikön silmin. 

Mikäli olet työssäsi tarkka, et kammoksu tiimityöskentelyä ja intoa konetekniikkaan löytyy, hae ja hanki itsellesi se kunnon ammatti koneistajana!

Ponsse-polku

Kun tulet opiskelijaksi kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon, niin voit hakeutua opiskelujen aikana esim. Ponsse-polulle. Ylä-Savon ammattiopistossa on kehitetty laajennettua työssäoppimista hyödyntäen kone-ja tuotantotekniikan perustutkinto-opiskelijoille opintopolkumalli, jossa opiskelija suorittaa 35% opinnoistaan Ponsse Oyj:n eri toimipisteissä, opiskellen näin tutkinnon vaatimat tiedot ja taidot sekä suorittaen ammattiosaamisen näytöt työpaikalla (Ponsse-polku). Lue lisää www.ysao.fi/ponssepolku.

Työelämän ammattinimikkeet
Koneistaja, CNC-koneistaja, työkalunvalmistaja, kunnossapitoasentaja

Työtehtävät
Erilaisten osien valmistus CNC-työstökoneilla (CNC-sorvit ja työstökeskukset). Työhön sisältyy työstökoneiden ohjelmointi, työkalujen ja työstöarvojen valinta, terien ja työkappaleiden kiinnittäminen sekä mittausten teko ja laadunseuranta. Osia valmistetaan myös manuaalikoneilla esim. yksittäiskappaleet sekä kunnossapitopuolella toimiessa ja prototyyppien valmistuksessa.

Koneistajan työpaikat ja jatko-opintomahdollisuudet Metallituotteita valmistavat yritykset, alihankintakonepajat ja eri alojen prosessiteollisuudessa kunnossapitotehtävät. Työpaikkana voi olla myös oma yritys. Tutkinto antaa hyvät jatko-opintomahdollisuudet (esim. amk), jonka suoritettuaan henkilö toimii alan yrityksissä esim. suunnittelijana, osastoinsinöörinä, myyntipäällikkönä, jne.

Ammatin vaatimukset
Koneistuksen perustaidot, huolellisuus ja työturvallisuustekijät sekä yhteistyökyky. Normaalikuntoinen ihminen selviää hyvin alan töissä (usein käytetään apuna erilaisia teknisiä apuvälineitä), allergia öljyille tms. saattaa olla haitaksi.

Uutta! Onko sinulla jo kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto suoritettuna?

Voit suorittaa vain tutkinnonosia tai kokonaan toisen osaamisalan jo suorittamastasi perustutkinnosta (esim. oppisopimuksella):

Suuntautumisvaihtoehdot
• Levyseppähitsaajasta > koneistaja/asentaja
• Koneistajasta > levyseppähitsaaja/asentaja
• Asentajasta > levyseppähitsaaja/koneistaja 

Päivitetty: 25.11.2021 minttu.harju@ysao.fi