Koneasentaja

asentaja

Tutkinnon nimi ja laajuus

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, Asennuksen ja automaation osaamisala,
asentaja, 180 osp
ePerusteet

Ammattinimikkeet

Koneasentaja

Haku yhteishaussa Iisalmeen

www.opintopolku.fi

Haku yhteishaussa Vieremälle

www.opintopolku.fi

Haku jatkuvassa haussa

Kaikille hakijoille, sekä nuorille että aikuisille. Vapaita paikkoja koulutukseen joko Iisalmessa tai Vieremällä.
www.ysao.fi/jatkuva

Kysy lisää

Koulutuksesta ja hakemisesta
koulutussuunnittelija Antti Ronkainen
040 1778 599
hakutoimisto@ysao.fi

Alasta ja opiskelusta
koulutuspäällikkö Jarkko Ruotsalainen
040 1778536
jarkko.ruotsalainen@ysao.fi

YSAOn kielitaitovaatimus

Tutustu YSAOn kielitaitovaatimuksiin


Tarjoamme kone- ja tuotantotekniikan perustutkintokoulutusta Iisalmessa Asevelikadun toimipaikan lisäksi yritysympäristössä Vieremällä

Moderneina oppimisympäristöinä toimivat kouluilla tapahtuvan lähiopetuksen lisäksi mm. Ponsse Oyj ja muut alueen kumppanuusyritykset. Opiskelu tapahtuu työpaikalla, jossa toteutetaan sekä tietopuolinen että käytännön opetus.

Haku koulutukseen - peruskoulun 9.-luokkalaiset ja ilman tutkintoa olevat
Peruskoulun 9.-luokkalaiset ja ilman tutkintoa olevat hakevat yhteishakuaikana osoitteessa www.opintopolku.fi Ylä-Savon ammattiopiston kone- ja tuotantotekniikan perustutkintokoulutukseen. Suuntautuminen koneistajaksi, asentajaksi tai levyseppähitsaajaksi tehdään ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.

MAHIS-yhteistyöverkoston kautta opiskelijalla on mahdollisuus rakentaa henkilökohtainen henkilökohtaisten tavoitteiden mukainen opiskelupolku. Opiskelijalla on mahdollisuus opiskella lukio-opintoja lukiossa ja suorittaa samanaikaisesti kone- ja metallialan perustutkinto. Lisätietoa kahden tutkinnon opintoihin hakemisesta www.mahis.fi

Haku koulutukseen - jo ammatillisen tutkinnon tai muun tutkinnon suorittaneet
Ammatillisen perustutkintokoulutuksen jatkuva haku ammatillisen tutkinnon tai muun tutkinnon suorittaneille hakijoille. Voit hakea joko Vieremän tai Iisalmen koulutukseen www.ysao.fi/jatkuva 

Asennetta koneasentajaksi? Kiehtovatko koneet ja tekniikka? 
Loistotyö teknisen asentamisen parista?

Koneasentaja kokoaa, asentaa, huoltaa, koekäyttää ja tarkistaa niin suuret koneet kuin pienemmät laitteetkin. Koneasentajalta hoituvat mm. metsä- ja maatalouskoneiden, kaivosajoneuvojen, voimalaitosten laitteiden ja automaatiojärjestelmien kokoonpanoasennukset. Lisäksi koneasentajalla on hanskassaan perustaidot hitsauksesta, levytöistä ja automaatiotekniikasta. 

Konepajoilla ja kulkuneuvoteollisuudessa työskentelevän koneasentajan työkalupakista löytyvät erilaiset asennustyökalut, mittalaitteet ja hitsausvälineet. Mikäli työnkuvaan kuuluu järeämpien koneiden asennusta, koneasentaja käyttää apunaan nosto- ja siirtolaitteita. 

Mikäli sinulta löytyy teknistä taituruutta, et säiky kuvioita ja kaavioita, olet suunnitelmallinen ja huolellinen etkä karta tiimissä työskentelyä, älä enää mieti, vaan suuntaudu asentajaksi!

Ponsse-polku
Kun tulet opiskelijaksi kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon, niin voit hakeutua opiskelujen aikana esim. Ponsse-polulle. Ylä-Savon ammattiopistossa on kehitetty laajennettua työssäoppimista hyödyntäen kone-ja tuotantotekniikan perustutkinto-opiskelijoille opintopolkumalli, jossa opiskelija suorittaa 35% opinnoistaan Ponsse Oyj:n eri toimipisteissä, opiskellen näin tutkinnon vaatimat tiedot ja taidot sekä suorittaen ammattiosaamisen näytöt työpaikalla (Ponsse-polku). Lue lisää Ponsse-polusta.

Työtehtävät 
Koneasentaja työskentelee teknologia-alan yrityksissä koneiden ja laitteiden asennustehtävissä sekä huolehtii koekäytöstä, tarkistuksesta ja huollosta. Koneasentaja voi olla erikoistunut esim. työkoneiden (metsäkoneet, kaivosajoneuvot, maatalouskoneet) tai muiden laitteiden (voimalaitokset, automaatiojärjestelmät) kokoonpanoasennuksiin. 

Koneasentaja voi erikoistua myös kunnossapitotehtäviin eri teollisuuden aloilla tai matka-asennuksiin vientiasentajana. Kunnossapito- ja vientiasennustehtävissä hän paikallistaa ja korjaa vikoja sekä tekee tarvittavat asennusten esivalmistelut.

Ammatin vaatimukset
Koneasentajan opinnoissa opiskelet valmistus-, kokoonpano-, hitsaus-, koneistus- sekä asennus- ja automaatiotekniikkaa pääosin käytännön töitä tekemällä. Opit tulkitsemaan konepiirustuksia ja sähkö-, pneumatiikka- ja hydrauliikka kaavioita sekä hyödyntämään niitä koneiden ja laitteiden asentamisessa, korjaamisessa ja huoltamisessa. Koneasentaja tarvitsee myös asiakaspalvelu- ja yhteistyötaitoja sekä suunnittelu-, järjestely- ja vastuunottokykyä.

Opintojen koostuminen

Asennus- ja automaatiotyöt 10 osp
Valmistustyötehtävissä toimiminen 25 osp
Koneasennus 30 osp                                 

Lisäksi neljä (4 x 20 ops) valinnaista
mm. Robotin käyttö, Kunnossapitotyöt, Hydrauliikka-asennukset, Koneautomaatiojärjestelmien asennustyöt, Korjaus- ja asennushitsaus

Uutta! Onko sinulla jo kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto suoritettuna?

Voit suorittaa vain tutkinnonosia tai kokonaan toisen osaamisalan jo suorittamastasi perustutkinnosta (esim. oppisopimuksella):

Suuntautumisvaihtoehdot
• Levyseppähitsaajasta > koneistaja/koneasentaja
• Koneistajasta > levyseppähitsaaja/koneasentaja
• Koneasentajasta > levyseppähitsaaja/koneistaja 

Päivitetty: 25.11.2021 minttu.harju@ysao.fi