Kokki

Kokki yhteishaku 1200x628 px 2018.jpg

Tutkinnon nimi ja laajuus

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, ruokapalvelun osaamisala,
kokki, 180 osp
ePerusteet

Ammattinimikkeet

Kokki

Haku yhteishaussa

www.opintopolku.fi

Jatkuva haku

Kaikille hakijoille, sekä nuorille että aikuisille.
www.ysao.fi/jatkuva

Kysy lisää

Koulutuksesta ja hakemisesta
koulutussuunnittelija
Ritva Ikonen
0400 793 126
hakutoimisto@ysao.fi

Alasta ja opiskelusta
Eija Vesterinen
0400 783 461
eija.vesterinen@ysao.fi

Visuaalinen opetussuunnitelma

Katso lisää

YSAOn kielitaitovaatimus

Tutustu YSAOn kielitaitovaatimuksiin

Uratarina

Sinin nopsapolku kokiksi
Sini on valmistunut lähihoitajaksi vuonna 2010. Hän työskenteli 5 vuotta lähihoitajana ja päätti sen jälkeen lähteä opiskelemaan kokiksi. Kokin opinnot Ylä-Savon ammattiopistolla alkoivat vuonna 2016 ja Sini valmistui jo lokakuussa 2017. Sinin opinnot etenivät nopeasti, sillä hänen aikaisempia yleisiä opintoja pystyttiin hyväksilukemaan ja näin hän pääsi aloittamaan heti ammatillisista tutkinnonosista.

Onko kokkaus lempipuuhaasi? Tykkäätkö häärätä keittiössä?
Haluaisitko loihtia makuelämyksiä, jotka vievät herkkusuiden kielet mennessään? Suorita ravintola- ja cateringalan perustutkinto ja opiskele kokiksi!

 
Kokin työssä käden jäljet ja työn tulokset näkyvät heti. Päivittäiseen työhön kuuluu erilaisten ruoka-annosten suunnittelu ja valmistus sekä raaka-aineiden käsittely. Nämä tehtävät kysyvät kokilta erityisen hyvää väri-, maku- ja hajuaistia.

Myös oma-aloitteisuus, luovuus ja hyvä mielikuvitus ovat kokin valtteja siinä missä tarkkuus ja huolellisuuskin. Kokilta vaaditaan tiimityöhenkeä, mutta työssä on kyettävä myös itsenäisiin, nopeisiin päätöksiin.

Mikäli kokin hattu pysyy päässäsi kiireessäkin, ripeä työtahti ei hirvitä eikä järjestelmällisyys ja organisointi tuota päänvaivaa, kokin ammatti on kuin sinulle leivottu!

Laadi resepti menestykseen, hae kokiksi!

Työtehtävät
Kokki valmistaa maukkaita lounas-, a la carte- ja tilausruokia sekä leivonnaisia. Huolehtii keittiön omavalvonnasta, raaka-aineiden varastoinnista ja puhtaanapidosta. Käyttää erilaisia raaka-aineita monipuolisesti ja taloudellisesti. Osallistuu myös toimipaikan liikeidean mukaiseen asiakaspalveluun ja ruokalistasuunnitteluun sekä ruokaohjeiden muuntamiseen asiakasryhmien tarpeiden mukaisesti

Työpaikat

Kokin työpaikkoja ovat mm. erilaiset anniskelu- ja ruokaravintolat, henkilöstö- ja lounasravintolat, cateringala yritykset, suurkeittiöt, kahvilat ja liikenneasemat, pikaruokaravintolat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset sekä rahti- ja matkustajalaivat.

Ammatin vaatimukset
Kokilta edellytetään myönteistä palveluasennetta, yhteistyökykyä, omatoimisuutta, joustavuutta ja hyvää käytöstä, ryhmätyötaitoja sekä hygieenisia työtapoja. Työ vaatii myös nopeaa muuntautumiskykyä nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Kokin työ vaatii hyvän fyysisen kunnon. Työssä tarvitaan luovuutta, mielikuvitusta ja hyvää makuaistia, joiden avulla luodaan näyttäviä ja maistuvia ruoka-annoksia. Kokin tutkinnon suorittaneena sinulla on myös jatko-opintomahdollisuus ammattikorkeakouluihin ja edelleen yliopistoihin.

Terveydentilasuositukset
Koulutuksessa edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen nähden riittävää fyysistä kuntoa.

Henkilön sopivuutta erilaisiin työtehtäviin voidaan joutua harkitsemaan oireiden ja toiminnan vajavuuden perusteella mm. seuraavissa sairauksissa:
• epilepsia tai muut tasapainoon vaikuttavat sairaudet
• näön tai kuulon heikkous
• tasapainoelimistön toiminnan häiriöt
• tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet
• allergiat
• psyykkiset sairaudet

Jatko-opintomahdollisuudet

Kokki on siis suorittanut  ravintola- ja catering-alan perustutkinnon.
Tästä voi jatkaa opintojaan joko suorittamalla ammatti- ja erikoisammattitutkintoja ammatillisissa oppilaitoksissa tai kouluttautumalla restonomiksi ammattikorkeakoulussa.
Keittiömestari on ravintolakeittiön esimiehen ammattinimike ja taustalla voi olla esimerkiksi ruoanvalmistukseen suuntautuneen restonomin amk-tutkinto.

Ravintola- ja cateringalan ammattitutkintoja:
Ravintolakokin ammattitutkinto
Suurtalouskokin ammattitutkinto
Ravintola- ja cateringalan erikoisammattitutkintoja:
Dieettikokin erikoisammattitutkinto
Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto
Ruokamestarin erikoisammattitutkinto

 

Uutta! Onko sinulla jo ravintola- ja cateringalan perustutkinto suoritettuna?

Voit suorittaa vain tutkinnon osia tai kokonaan toisen osaamisalan jo suorittamastasi perustutkinnosta (esim. oppisopimuksella):

Suuntautumisvaihtoehdot
• Kokki –> tarjoilija
• Tarjoilija -> kokki

Katso lisätietoja osaamisalaopinnoista alla olevasta liitetiedostosta.

 

oppimestari_IMG_9077.jpg

  

Päivitetty: 25.11.2021 minttu.harju@ysao.fi