Hevostenhoitaja

Hevostenhoitaja tytöt

Tutkinnon nimi ja laajuus

Hevostalouden perustutkinto, hevostenhoitaja, 180 osp, myös yo-paikkoja

ePerusteet

Ammattinimikkeet

Hevostenhoitaja

Haku yhteishaussa

www.opintopolku.fi

Jatkuva haku

Kaikille hakijoille, sekä nuorille että aikuisille.
www.ysao.fi/jatkuva

Kysy lisää

Koulutuksesta ja hakemisesta
koulutussuunnittelija Tarja Komulainen
0400 798 529
hakutoimisto@ysao.fi

Alasta ja opiskelusta
koulutusvastaava Tuovi Huttunen
0400 793 135
tuovi.huttunen@ysao.fi

Visuaalinen opetussuunnitelma

Katso lisää

YSAOn kielitaitovaatimus

Tutustu YSAOn kielitaitovaatimuksiin

 


Kirmaa hevosalalle! Haluaisitko toimia hevoshommissa ihan ammatiksesi?

Hevostenhoitajan työpäivät kuluvat hevosten päivittäisestä terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtien. Työssään hevostenhoitaja voi erikoistua joko hevosten kasvatus- ja hoitotyöhön tai ravihevosten valmentamiseen ja kilpailuttamiseen tai hevosharrastepalveluiden tuottamiseen. 

Hevostenhoitajan työnkuvaan mahtuu monenlaista – kengittämisestä aina hevosvarusteiden huoltoon ja valmistamiseenkin saakka. Lisäksi arki pitää sisällään monimuotoisia tallitöitä, kuten karsinan ja tallin siivousta, ruokinnasta huolehtimista, lannan käsittelyä, laiduntamisen järjestelyä ja laitumen huoltotöitä sekä liikutuksia niin ajaen kuin ratsaillakin. 

Jos sinulla pysyy talikko käsissä, viihdyt eläinten parissa etkä karsasta ruumiillisesti raskasta työtä, varmista tulevaisuutesi paras tallipaikka Ylä-Savon ammattiopistosta! Ammatilliset suuntautumisopinnot hevostenhoitajana voivat olla ravihevosen valmentaminen ja kilpailuttaminen tai hevosten kasvatus ja hoito, hevosharrastepalvelujen tuottaminen ja varusteiden korjaus ja valmistus.

Työtehtävät
Hevostenhoitajan työhön kuuluu hevosten terveyden ja hyvinvoinnin ylläpito, päivittäiset tallityöt; karsinan siivoukset ja lannan käsittelyt, tallin puhdistukset, ruokinnat, laiduntamisen järjestelyt ja laitumen huoltotyöt, hevosten hoitotyöt ja liikutukset ajaen ja ratsastaen.

Työpaikat
Hevostenhoitajat voivat hakea töihin erilaisille talleille riippuen mm. ammatillisista valinnaisista opinnoista. Ravitalleille, ratsastustalleille ja -kouluille, hevoskasvatustalleille, siittoloihin jne. Osa koulutuksen käyneistä perustaa oman yrityksen tai jatkaa maatilayrittämistä ja hevostalouden kehittämistä omalla tilallaan.

Ammatin vaatimukset
Hevosalan ammatit ovat fyysisesti raskaita ja vaativat hyvää yleiskuntoa. Ammatit edellyttävät itsenäistä ja oma-aloitteista työskentelyä. Muuttuvat olosuhteet, erilaiset asiakasryhmät ja kilpailujen nopeat aikataulut edellyttävät positiivista asennetta, kykyä joustaa ja toimia yhteistyössä valmentajien, kilpailijoiden ja harrastajien kanssa.

Työntekijän on viihdyttävä hyvin eläinten parissa sekä jatkuvasti ylläpidettävä ja kehitettävä hevosten käsittelytaitoaan. Rehulle tai eläinpölylle allergisille hevostenhoitajan työt eivät sovellu.

Terveydentilasuositukset
Hevostalousalalla ja hevostalouden koulutuksessa edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen riittävää fyysistä ja henkistä kuntoa. Henkilöllä ei saa olla sellaisia synnynnäisiä tai hankittuja sairauksia, jotka vaarantaisivat hänen oman tai muiden lähellä työskentelevien terveyden tai turvallisuuden.

Henkilön sopivuutta erilaisiin hevosalan työtehtäviin voidaan joutua harkitsemaan oireiden ja toiminnan vajavuuden perusteella mm. seuraavissa sairauksissa: 

• allergia
• astma
• epilepsia tai muut tasapainoon vaikuttavat sairaudet
• näön heikkous
• vakava tuki- ja liikuntaelimistön sairaus

Tuplaa mahdollisuutesi kaksoistutkinnolla! 

MAHIS on oppilaitosten yhteistyöverkosto, jossa on mahdollisuus opiskella sekä ammatillisia että lukio-opintoja. Opiskele hevostenhoitajan tai ratsastuksenohjaajan ammattiin (hevostalouden perustutkinto) Ylä-Savon ammattiopistossa, Hingunniemessä, Kiuruvedellä. Samalla voit suorittaa joustavasti lukio-opintoja ja kirjoittaa myös ylioppilaaksi esim. Kiuruveden lukiosta. Mahiksen kautta Sinulla on mahdollisuus rakentaa henkilökohtainen omien tavoitteittesi mukainen opiskeluohjelma. Lisätietoja osoitteesta www.mahis.fi MAHIS-opinto-ohjaaja Ritva Ikonen p. 0400 793 126 ritva.ikonen(at)ysao.fi

Ylä-Savon ammattiopisto on mukana verkostossa, jonka tavoitteena on luonnonvara-alan valtakunnallinen kehittäminen. Hanketta tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Katso videot, mm. bloggarit Soikku ja Naag vierailivat Hingunniemessä:

Katso Soikun ja Naagin koko video Hingunniemestä täältä!

 

K

Päivitetty: 25.11.2021 minttu.harju@ysao.fi