Valinta elintarvikkeiden valmistajaksi ja leipuri-kondiittoriksi tehdään ensimmäisen vuoden aikana. Opinnot sisältävät 40 opintoviikkoa työssäoppimista elintarvikealan yrityksissä opiskelijan tekemän suuntautumisen mukaan.
Työtehtävät
Elintarvikkeiden valmistajan työnkuvaan kuuluu suuntautumisen mukaan
- juomien valmistusta, pakkausta ja varastointia juomateollisuudessa
- elintarvikkeiden valmistusta, pakkausta ja varastointia alan yrityksissä
- elintarvikemyyjän työtehtäviä
- leipomo- ja konditoriatuotteiden valmistusta leipomossa (leipomot)
Opintojaksosuunnitelma
YSAO = lähiopetusta Ylä-Savon ammattiopistossa
TO = työssäoppimista työpaikalla
1. jakso
1. opintovuosi YSAO
2. opintovuosi YSAO
3. opintovuosi YSAO
2.jakso
1. opintovuosi YSAO/TO
2. opintovuosi YSAO
3. opintovuosi TO
3.jakso
1. opintovuosi YSAO
2. opintovuosi TO
3. opintovuosi YSAO/TO
4.jakso
1. opintovuosi TO
2. opintovuosi YSAO
3. opintovuosi YSAO/TO
Mahiksen eli kaksoistutkinnon avulla on mahdollista suorittaa toinen ammatillinen tutkinto tai lukion oppimäärä ja ylioppilastutkinto.
Työpaikat
Elintarvikkeiden valmistajan opintojen aikana opiskelija harjaantuu elintarvikealan työtehtäviin. Tavoitteena on, että opiskelija saa hyvät perusvalmiudet työllistyä alalle.
Ammatin vaatimukset
Elintarvikkeiden valmistaja
- sopeutuu tiimityöskentelyyn
- yhteistyökykyinen
- oma-aloitteinen
- harkitseva ja täsmällinen
- sopeutuu vuorotyöhön
- ei pahoja allergioita, astma ei välttämättä este
- tuki- ja liikuntaelimet ovat kunnossa
Leipuri-kondiittori
- tarkka ja huolellinen, sopeutuu vaihteleviin työvuoroihin
- hyvät vuorovaikutustaidot ja kyky toimia ryhmässä
- tuki- ja liikuntaelimet ovat kunnossa
- astma on ehdoton este
Terveydentilasuositukset
Elintarvikealan koulutuksessa ja elintarviketyössä edellytetään henkilöltä normaalia fyysistä kuntoa, sillä useat työt ovat fyysisesti kuormittavia. Pölytöihin tulevalla ei saisi olla astmaa; hengitystieoireinen atoopikko soveltuu myös huonosti töihin, joissa altistutaan orgaanisille pölyille.
Elintarviketyössä oleva ei saa sairastaa yleisvaarallista tartuntatautia. Käsien terve iho on tarpeen elintarviketyössä, jossa on paljon märkätyötä, käytetään suojakäsineitä sekä altistutaan allergeeneille ja ihoa ärsyttäville raaka-aineille. Henkilö, jolla on selvästi kuiva, herkästi kutiava iho, pitkäaikainen käsi-ihottuma tai todettu allergia jollekin elintarvikkeelle tai sen sisältämälle aineelle, ei ole sopiva tai on vain rajoituksin sopiva elintarviketyöhön.
Huom! Onko sinulla jo elintarvikealan perustutkinto suoritettuna?
Voit suorittaa vain tutkinnonosia tai kokonaan toisen osaamisalan jo suorittamastasi perustutkinnosta (esim. oppisopimuksella):
Suuntautumisvaihtoehdot
• Leipuri-kondiittori –> elintarvikkeenvalmistaja
• Elintarvikkeenvalmistaja -> leipuri-kondiittori
Katso lisätietoja osaamisalaopinnoista alla olevasta liitetiedostosta.