Artesaani (Sisustaja)

Artesaani,-sisustaja-yhteishaku-1200x628-px-2018_ilmantekstia.jpg

Tutkinnon nimi ja laajuus

Taideteollisuusalan perustutkinto
sisustusalan osaamisala, 180 osp
artesaani
Aiemmin Sisustaja, Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto

Ammattinimikkeet

Sisustaja

Haku yhteishaussa

www.opintopolku.fi

Jatkuva haku

Jo tutkinnon suorittaneille nuorille tai aikuisille.
www.ysao.fi/jatkuva

Kysy lisää koulutuksesta

Koulutusvastaava Timo Talja
puh. 040 1798 154
timo.talja(at)ysao.fi
Huom! Teemme myös asiakastöitä! Kysy sisustus- ja verhoilutyöt puh. 0400 793 114, elvi.hiltunen(at)ysao.fi ja sisustusrakentaminen puh. 040 1798 154, timo.talja (at)ysao.fi

Sonja opiskelee sisustajaksi

Varpaisjärveläinen 3-vuotiaan Jerry pojan äiti Sonja Väänänen lähti opiskelemaan sisustajaksi, käsi- ja taideteollisuusalan perustutkintoa Ylä-Savon ammattiopistolle syksyllä 2015.
Aiemmista media-assistentti- ja artesaanitutkinnoista tunnistettiin ja tunnustettiin hankittu osaaminen osaksi nykyisiä opintoja. Näiden pohjalta rakennettiin opiskeluohjelma tarvittavan ammattitaidon hankkimiseksi.

Huom! Tämä koulutus meillä ainoastaan Pohjois-Savossa.

Haluatko tehdä monipuolista ja luovaa työtä erilaisten materiaalien, värien ja ihmisten kanssa? Haluatko oppia jatkuvasti uutta ja nähdä oman käden jäljen nopeasti?


Sisustaja suunnittelee ja toteuttaa sisustamiseen liittyviä ratkaisuja. Sisustaja on ammattilainen, joka kykenee osallistumaan laaja-alaisesti sisustusalan erilaisiin tehtäviin, kuten maalaus-, rakennus-, verhoilu- ja puusepänalan sisätöihin.

Sisustamisen nopeat muutokset ja toteutustekniikoiden kehittyminen vaativat tekijältään moniosaamista ja uuden asian omaksumiskykyä. Opiskeluaikana saavutetaan ammatissa vaadittavat perustaidot ja hallitaan toteutustekniikat, materiaalit, koneet, laitteet ja apuvälineet. Koulutuksessa huomioidaan tyylilliset ja sisustukselliset vaatimukset. 

Sisustajalta edellytetään tyylitajua, rohkeita oma-aloitteisia ratkaisuja työsuorituksissa, vuorovaikutustaitoja asiakkaan ja muun verkostoituneen tekijäkunnan kanssa sekä ennakkoluulotonta asennetta työskentelyyn.

HUOM! Sisustajaksi Pohjois-Savossa ainoastaan meillä!

Työpaikat 
Sisustajan työtehtävät ovat kiinnostavia ja vaihtelevia. Koulutus antaa monipuoliset mahdollisuudet työmarkkinoille. Sisustajat voivat työskennellä maalaus-, sisärakennus- ja puusepän alan työtehtävissä uudis- tai saneerauskohteissa. Sisustaja voi työskennellä lisäksi keittiökalusteliikkeissä, verhoomoissa tai asiantuntija tehtävissä. Myös itsensä työllistäminen, ryhtyminen itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi on vaihtoehtona.

Työtehtävät
Sisustaja suunnittelee ja toteuttaa sisustamiseen liittyviä ratkaisuja. Sisustaja on ammattilainen, joka kykenee osallistumaan laaja-alaisesti sisustusalan erilaisiin tehtäviin, kuten maalaus-, rakennus-, verhoilu- ja puusepänalan sisätöihin. Perinteisiä sisustajan töitä ovat maalaus-, tapetointi-, koristemaalaus-, lattianasennus-, laatoitus-, panelointi- sekä kalusteiden ja varusteiden asennustyöt

 
Tutkinnon rakenne 

• Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp joista osa suoritetaan työssäoppien 
Maalaus- ja päällystystyöt 25 osp 
Sisärakennustyöt 25 osp 
Sisustustyöt 25 osp 
Kalusterakentaminen 25 osp 
Sisustusverhoilu 25 osp 
Valinnaiset tutkinnon osat 10 osp (esim. Sisustuslaatoitus ja rakennusten koristemaalaus)
• Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat 35 osp 
• Vapaasti valittavat tutkinnon osat 10 osp
Opiskelija vahvistaa ammattitaitoa opiskelujen aikana työssäoppimisen avulla itseään kiinnostavassa työssäoppimispaikassa ja samalla kehittyy kädentaidoissa. Työssäoppimispaikat avaavat mahdollisuuden tutustua oikeaan työelämään ja samalla voivat avata väylän kesätöihin ja työpaikkaan opiskelujen jälkeen.
Jatkokoulutus
• Käsi- ja taideteollisuusalan ammatti- ja erikoisammattitutkinto
• Ammattikorkeakoulut, korkeakoulut ja yliopistot

Ammatin vaatimukset 

Verhoilu- ja sisustustyö edellyttää muotoilu- ja tyylitajua sekä hyvää näkökykyä ja värisilmää. Sisustajalta vaaditaan myös hyvää fyysistä kuntoa sekä erilaisten pölyjen ja kemikaalien sietokykyä.

Terveydentilasuositukset
Käsi- ja taideteollisuusalan koulutuksessa edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen riittävää fyysistä kuntoa. Henkilöllä ei saa olla sellaisia synnynnäisiä tai hankittuja sairauksia, jotka vaarantaisivat hänen oman tai muiden lähellä työskentelevien terveyden tai turvallisuuden. Mikäli sinulla on astma, pöylyallergia tms. tai reagoit vahvoihin hajuihin suosittelemme sinulle toista ammattia.

Henkilön sopivuutta koulutukseen voidaan joutua harkitsemaan oireiden ja toiminnan vajavuuden perusteella mm. seuraavissa sairauksissa:
• vaikea-asteinen ihosairaus
• astma tai vaikea-asteinen allergia
• epilepsia tai tasapainoelimistön sairaus
• tuki- ja liikuntaelimistön sairaus
• näön tai kuulon heikkous
• sydän- tai verenkiertoelimistön sairaus

Olisiko sinusta monipuoliseen ammattiin, jossa saat käyttää luovuuttasi? Toteuta haaveitasi, tule ja hanki sisustajan ammattisi Ylä-Savon ammattiopistosta!

 

Klikkaamalla alla olevaa kuvaa pääset lukemaan sisustajan arkipäivää -blogia! Blogissa lisätietoja sisustajan opinnoista!

sisujen-blogi-banneri-2017.png

 

Katso videot:

Liitetiedostot
Päivitetty: 8.3.2018