Elintarvikkeiden valmistaja

Etusivu / Suomeksi / Hae opiskelemaan / Ammatilliset perustutkinnot / Elintarvikkeiden valmistaja

Tutkinnon nimi ja laajuus

Elintarvikealan perustutkinto, elintarvikkeiden valmistaja 180 osp, mahdollisuus valmistua joko leipuri-kondiittoriksi tai elintarvikkeiden valmistajaksi

Ammattinimikkeet

Panimotyöntekijä, elintarvikkeiden valmistaja, elintarvikemyyjä, leipuri-kondiittori

Haku yhteishaussa

www.opintopolku.fi

Jatkuva haku

Jo tutkinnon suorittaneille nuorille tai aikuisille. Mahdollisuus valmistua joko leipuri-kondiittoriksi tai elintarvikkeiden valmistajaksi.
www.ysao.fi/jatkuva

Kysy lisää koulutuksesta

Koulutusvastaava Eija Vesterinen
puh. 0400 783 461
eija.vesterinen@ysao.fi

Opiskelija valitsee ensimmäisen opintovuoden aikana juomateollisuuteen, maidonjalostukseen tai leipuri-kondiittorin opintoihin suuntautuvan koulutuksen. Opinnot sisältävät 40 opintoviikkoa työssäoppimista elintarvikealan yrityksissä opiskelijan tekemän suuntautumisen mukaan.

Työtehtävät
Elintarvikkeiden valmistajan työnkuvaan kuuluu suuntautumisen mukaan

  • juomien valmistusta, pakkausta ja varastointia juomateollisuudessa
  • elintarvikkeiden valmistusta, pakkausta ja varastointia alan yrityksissä
  • elintarvikemyyjän työtehtäviä
  • leipomo- ja konditoriatuotteiden valmistusta leipomossa (leipomot)
Katso video:

 

Opintojaksosuunnitelma

       

1. jakso 

2. jakso

3. jakso 

4. jakso 

1. opintovuosi

YSAO

YSAO/TO 

YSAO

TO

2. opintovuosi

YSAO

YSAO

TO

YSAO

3. opintovuosi

YSAO

TO

YSAO/TO

YSAO/TO

YSAO = lähiopetusta Ylä-Savon ammattiopistossa    TO = työssäoppimista työpaikalla
 

Mahiksen eli kaksoistutkinnon avulla on mahdollista suorittaa myös lukion oppimäärä ja ylioppilastutkinto.
 

leipuri-kondiittori_IMG_2969.jpg 

Työpaikat

Elintarvikkeiden valmistajan opintojen aikana opiskelija harjaantuu elintarvikealan työtehtäviin. Tavoitteena on, että opiskelija saa hyvät perusvalmiudet työllistyä alalle.

Ammatin vaatimukset

Elintarvikkeiden valmistaja

  • sopeutuu tiimityöskentelyyn elintarvikkeenvalmistaja_1JS7839.jpg
  • yhteistyökykyinen
  • oma-aloitteinen
  • harkitseva ja täsmällinen
  • sopeutuu vuorotyöhön
  • ei pahoja allergioita, astma ei välttämättä este
  • tuki- ja liikuntaelimet ovat kunnossa

 

Leipuri-kondiittori

  • tarkka ja huolellinen, sopeutuu vaihteleviin työvuoroihin
  • hyvät vuorovaikutustaidot ja kyky toimia ryhmässä
  • tuki- ja liikuntaelimet ovat kunnossa
  • astma on ehdoton este

 

Terveydentilasuositukset

Elintarvikealan koulutuksessa ja elintarviketyössä edellytetään henkilöltä normaalia fyysistä kuntoa, sillä useat työt ovat fyysisesti kuormittavia. Pölytöihin
tulevalla ei saisi olla astmaa; hengitystieoireinen atoopikko soveltuu myös huonosti töihin, joissa altistutaan orgaanisille pölyille.

Elintarviketyössä oleva ei saa sairastaa yleisvaarallista tartuntatautia. Käsien terve iho on tarpeen elintarviketyössä, jossa on paljon märkätyötä, käytetään suojakäsineitä sekä altistutaan allergeeneille ja ihoa ärsyttäville raaka-aineille. Henkilö, jolla on selvästi kuiva, herkästi kutiava iho, pitkäaikainen käsi-ihottuma
tai todettu allergia jollekin elintarvikkeelle tai sen sisältämälle aineelle, ei ole sopiva tai on vain rajoituksin sopiva elintarviketyöhön.

Uutta! Onko sinulla jo elintarvikealan perustutkinto suoritettuna?

Voit suorittaa vain tutkinnonosia tai kokonaan toisen osaamisalan jo suorittamastasi perustutkinnosta (esim. oppisopimuksella):

Suuntautumisvaihtoehdot
• Leipuri-kondiittori –> elintarvikkeenvalmistaja
• Elintarvikkeenvalmistaja -> leipuri-kondiittori

Katso lisätietoja osaamisalaopinnoista alla olevasta liitetiedostosta.

 

Päivitetty: 28.3.2017