Asentaja

Tutkinnon nimi ja laajuus

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, automaatiotekniikan ja kunnossapidon osaamisala koulutusohjelma,
asentaja, 180 osp

Ammattinimikkeet

Asentaja, koneenasentaja

Haku jatkuvassa haussa

Vapaita paikkoja koulutukseen joko Iisalmessa tai Vieremällä.
www.ysao.fi/jatkuva

Haku yhteishaussa Iisalmeen

www.opintopolku.fi

Haku yhteishaussa Vieremälle

www.opintopolku.fi

Kysy lisää koulutuksesta

Koulutusvastaava Simo Hänninen
p. 0400 792 844
simo.hanninen@ysao.fi

Tarjoamme perustutkintokoulutusta Iisalmen Ylä-Savon ammattiopiston Asevelikadun toimipaikan lisäksi yritysympäristössä Vieremällä

Modernina oppimisympäristöinä toimivat RD Techonology Center Oy ja Vieremän yrityskylän kumppanuusyritykset. Opiskelu tapahtuu työpaikalla, jossa toteutetaan sekä tietopuolinen että käytännön opetus. Yleissivistävät opinnot integroidaan ammatillisiin opintoihin.

Haku koulutukseen - peruskoulun 9.-luokkalaiset ja ilman tutkintoa olevat
Peruskoulun 9.-luokkalaiset ja ilman tutkintoa olevat hakevat yhteishakuaikana osoitteessa www.opintopolku.fi Ylä-Savon ammattiopiston kone- ja tuotantotekniikan perustutkintokoulutukseen. Valinta koneistajaksi, koneenasentajaksi tai levyseppähitsaajaksi tehdään ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.

MAHIS-yhteistyöverkoston kautta opiskelijalla on mahdollisuus rakentaa henkilökohtainen henkilökohtaisten tavoitteiden mukainen opiskelupolku. Opiskelijalla on mahdollisuus opiskella lukio-opintoja Vieremän lukiossa ja suorittaa samanaikaisesti kone- ja metallialan perustutkinto. Lisätietoa kahden tutkinnon opintoihin hakemisesta www.mahis.fi.

Haku koulutukseen - jo ammatillisen tutkinnon tai muun tutkinnon suorittaneet
Ammatillisen perustutkintokoulutuksen jatkuva haku ammatillisen tutkinnon tai muun tutkinnon suorittaneille hakijoille.
Voit hakea joko Vieremän tai Iisalmen koulutukseen www.ysao.fi/jatkuva
Lisätietoja: koulutuspäällikkö Jori Kortetjärvi, p. 0400 792817.

Asennetta asentajaksi? Kiehtovatko koneet ja tekniikka?
Loistotyö teknisen asentamisen parista?

Koneenasentaja kokoaa, asentaa, huoltaa, koekäyttää ja tarkistaa niin suuret koneet kuin pienemmät laitteetkin. Häneltä hoituvat mm. metsä- ja maatalouskoneiden, kaivosajoneuvojen, voimalaitosten laitteiden ja automaatiojärjestelmien kokoonpanoasennukset. Lisäksi koneenasentajalla on hanskassaan perustaidot hitsauksesta, levytöistä ja automaatiotekniikasta.

Konepajoilla ja kulkuneuvoteollisuudessa työskentelevän koneenasentajan työkalupakista löytyvät erilaiset asennustyökalut, mittalaitteet ja hitsausvälineet. Mikäli työnkuvaan kuuluu järeämpien koneiden asennusta, koneenasentaja käyttää apunaan nosto- ja siirtolaitteita.

Mikäli sinulta löytyy teknistä taituruutta, et säiky kuvioita ja kaavioita, olet suunnitelmallinen ja huolellinen etkä karta tiimissä työskentelyä, älä enää mieti, vaan suuntaudu koneenasentajaksi!

Ponsse-polku
Kun tulet opiskelijaksi kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon, niin voit hakeutua opiskelujen aikana esim. Ponsse-polulle. Ylä-Savon ammattiopistossa on kehitetty laajennettua työssäoppimista hyödyntäen kone-ja tuotantotekniikan perustutkinto-opiskelijoille opintopolkumalli, jossa opiskelija suorittaa 35% opinnoistaan Ponsse Oyj:n eri toimipisteissä, opiskellen näin tutkinnon vaatimat tiedot ja taidot sekä suorittaen ammattiosaamisen näytöt työpaikalla (Ponsse-polku). Lue lisää Ponsse-polusta.

Työtehtävät
Koneenasentaja työskentelee teknologia-alan yrityksissä koneiden ja laitteiden asennustehtävissä sekä huolehtii koekäytöstä, tarkistuksesta ja huollosta. Koneenasentaja voi olla erikoistunut esim. työkoneiden (metsäkoneet, kaivosajoneuvot, maatalouskoneet) tai muiden laitteiden (voimalaitokset, automaatiojärjestelmät) kokoonpanoasennuksiin.

Asentaja voi erikoistua myös kunnossapitotehtäviin eri teollisuuden aloilla tai matka-asennuksiin vientiasentajana. Kunnossapito- ja vientiasennustehtävissä hän paikallistaa ja korjaa vikoja sekä tekee tarvittavat asennusten esivalmistelut.

 

 

 

 

koneenasentaja_1JS7144.jpg
Ammatin vaatimukset
Koneenasentajan opinnoissa opiskelet valmistus-, kokoonpano-, hitsaus-, koneistus- sekä asennus- ja automaatiotekniikkaa pääosin käytännön töitä tekemällä. Opit tulkitsemaan konepiirustuksia ja sähkö-, pneumatiikka- ja hydrauliikka kaavioita sekä hyödyntämään niitä koneiden ja laitteiden asentamisessa, korjaamisessa ja huoltamisessa. Asentaja tarvitsee myös asiakaspalvelu- ja yhteistyötaitoja sekä suunnittelu-, järjestely- ja vastuunottokykyä.

 

Opintojen koostuminen

Kone- ja metallialan yleisosaaminen 30 osp

Koneenasennus 20 osp                                 

Lisäksi neljä (4 x 10 ov) valinnaista 1) 40 osp

1) mm. Kunnossapito, Hydrauliikka- ja pneumatiikkajärjestelmät, Ohjaustekniikka, Varusteluhitsaus

Uutta! Onko sinulla jo kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto suoritettuna?

Voit suorittaa vain tutkinnonosia tai kokonaan toisen osaamisalan jo suorittamastasi perustutkinnosta (esim. oppisopimuksella):

Suuntautumisvaihtoehdot
• Levyseppähitsaajasta > koneistaja/asentaja
• Koneistajasta > levyseppähitsaaja/asentaja
• Asentajasta > levyseppähitsaaja/koneistaja 

 

Katso lisätietoja osaamisalaopinnoista alla olevasta liitetiedostosta.

 

Päivitetty: 3.7.2017